A túlhidratáltság az enyhe és kissé bosszantó tünetektől kezdve egészen az életveszélyesig terjedő tüneteket okozhat.

Közismert tény, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék napi szintű elfogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából. Számos internetes oldal segítségével kiszámolhatjuk, hogy testsúlyunknak és korunknak megfelelően pontosan mennyi liter folyadékra van szükségünk, azonban arról kevesen beszélnek, hogy a túl sok vízivásnak számos negatív mellékhatása is lehet.

A túl sok víz fogyasztása a hyponatrémia nevű állapotot eredményezheti, ami a vér nátriumszintjének veszélyes csökkenését jelenti

–mondja Kristin Koskinen, washingtoni regisztrált dietetikus és táplálkozási szakértő az EatingWellnek.

A nátrium egy igen fontos elektrolit, amely a szervezetünkben főként a víz eloszlásáért felelős. A hyponatrémia főként inkább a sportolóknál vagy különleges egészségi állapotú embereknél jellemző. Extrém izzadás vagy folyadékvesztés esetén számukra nem érdemes sima vízzel hidratálni, hanem kifejezettem elektrolitpótló sportital fogyasztása javasolt.

Tiszta vizelet

A vizeletünk színe jó jelzője lehet a hidratáltsági állapotunknak. A vizelet színe jellemzően a világos, majdnem tiszta színtől a halvány sárgáig terjed, köszönhetően az urokróm pigment és a megivott vízmennyiség kombinációjának.

Ha vizeletünk szinte már átlátszó, akkor az annak a jele, hogy rövid időn belül túl sok vizet fogyasztunk.

Gyakori pisilés

Ha a szokásosnál gyakrabban járunk a mosdóba, azt is jelentheti többek között, hogy túl sok vizet iszunk, de a koffein- és alkoholfogyasztás is okozhat gyakoribb vizelést.

Átlagosan az emberek naponta 6-8 alkalommal vizelnek, bár az, hogy akár naponta 10 alkalommal is vizelnek, a vízivó nagyivóknál a normális tartományon belül van

–mondja Koskinen.

Puffadás és émelygés

A vesénk korlátozott vízmennyiséget tud egyszerre kiválasztani, ami maximum 800-1000 milliliter óránként. Ezt a mennyiséget nem ajánlott átlépni, ugyanis a felesleges víztől a sejtek megduzzadnak, hogy befogadják azt. Ennek eredményeképpen puffadtnak és felfúvódottnak érezhetjük magunkat, amíg nem lassítjuk a vízbevitelt, hogy a veséink be tudják pótolni.

A vízzel teli gyomor egyik másik gyakori tünete az émelygés.

Fejfájás és agyköd

Ahogy fentebb is említettünk, a nátriumszint kissé csökkent, amikor a szervezet vízhiányossá válik, ami a sejtek duzzanatát okozza. Mivel az agyat a koponya zárja be, szinte nincs hely a sejtek számára, hogy kitáguljanak, mondja Koskinen. Ez nyomást hoz létre, ami fejfájást, sőt agyködöt is okozhat.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy a vérben lévő nátrium milyen szintje okozza ezeket a korai tüneteket, ez valószínűleg egyénenként változik. Szerencsére az átlagember számára a túl sok víz fogyasztása általában nem vezet máshoz, mint a mosdószünetek számának növekedéséhez.

(Forrás)

(Borítókép: Vízivás. Illusztráció: Getty Images)