Az utóbbi időszak vezető halálozási oka is megelőzhető, ha naponta mozgunk.

Közismert tény, hogy az egészséges életmód egyik legfontosabb alapillére a rendszeres testmozgás. Érdemes minél előbb – gyermekeink esetében akár már a tinédzserkor elején – beiktatni a mindennapokba a sportot. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak az igazán izzasztó és hosszú ideig tartó edzésekkel javíthatják az egészségüket, pedig napi 10-20 perces mozgás is komoly hatással lehet az élettartamunkra is.

„Van, hogy csak néhány szokáson kell változtatni. Például próbáljunk meg gyalog vagy kerékpárral járni a munkahelyünkre vagy az iskolába ahelyett, hogy autót használnánk, vagy vegyünk részt aktív játékban a gyerekeinkkel vagy unokáinkkal.

Az olyan tevékenységek végzése, amelyeket élvezünk, és amelyeket könnyen be lehet illeszteni a heti rutinba, kiváló módja annak, hogy aktívabbá váljunk

– osztotta meg tippjeit dr. Leandro Garcia, a Belfasti Queen's Egyetem munkatársa.

Számos külföldi kutatóintézet, köztük a National Institutes of Health is foglalkozott már a témával, miszerint a napi séta csökkentheti a stresszt, szabályozhatja a vérnyomást, javíthatja az alvást, erősítheti a csontokat és fokozhatja a szív- és érrendszeri egészséget azáltal, hogy csökkenti az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatot.

Ez a fajta fizikai aktívitás csökkentheti ugyanakkor a szívbetegség, a sztrók és a rák kockázatát, amelyek nem mellesleg az utóbbi pár évtized során a vezető halálozási okok voltak világszerte.

A British Journal of Sports Medicine című folyóirat egyik legújabb tanulmánya szerint minden tizedik idő előtti haláleset megelőzhető lenne, ha mindenki napi 11 percig (körülbelül heti 75 perc) közepes intenzitású fizikai aktivitást, például gyors gyaloglást végezne.

„Tudjuk, hogy a fizikai aktivitás, például a gyaloglás vagy a kerékpározás jót tesz az embernek, különösen, ha emeli a pulzusszámot.

De azt is megtudtuk, hogy még akkor is jelentős előnyökkel jár a szív egészségére és a rák kockázatának csökkentésére, ha csak 10 percet tudunk naponta mozogni

– mondta James Woodcock, az MRC Epidemiológiai Osztályának közlekedési és egészségügyi modellezéssel foglalkozó professzora.

(EatingWell)

(Borítókép: Sétálás. Illusztráció: Getty Images)