A téli időszakban általában nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zöldséget, ezáltal nem jutunk olyan mértékben természetes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, mint amennyire a szervezetünknek az egészséges működéshez szüksége lenne.

Ne teljen el nap zöldség és gyümölcs nélkül

Fontos tudni, hogy a ma beszerezhető zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma sajnálatosan már lényegesen alacsonyabb, mint évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt volt. Ezért lényeges, hogy ha tudunk, minél nagyobb mennyiséget fogyasszunk belőlük.

„Hiszek abban, hogy a szervezetünk megérzi azt, hogy mire van szüksége, ezért érdemes figyelni az apró jelekre is. Ha a piacon sétálgatva meglátunk egy zöldség- vagy gyümölcsfajtát, és abban a pillanatban megkívánjuk, álljunk meg, és vegyünk belőle. A pénztárcánk nyújtotta lehetőségektől függően gondoskodjunk arról, hogy legyen mindig legalább egy-kétféle friss gyümölcs és zöldség az otthonunkban, hogy minden nap tudjunk fogyasztani belőlük a főétkezések között” – javasolta Polgári Erika, életmód-tanácsadó.

Nyersen vagy turmixolva

A szakértő azt is elárulta, hogy almát egész évben érdemes fogyasztani, ugyanis rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz: A-, B-vitaminokat, C-vitamint, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, kalciumot, foszfort, vasat. Az összetevőinek köszönhetően kiválóan hat az emésztésre. A banánban szintén megtalálható A-, B-, C-vitamin, valamint kalcium, kálium, foszfor és vas. Serkenti az agyműködést, megelőzi a vastagbélgyulladást és a gyomorfekélyt. A kivi nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitamint, valamint káliumot. Alkalmazható a koleszterinszint csökkentésére, valamint természetes antioxidánsként is. A téli időszak egyik kedvelt gyümölcse a narancs, amelyet jelentős vitamintartalma mellett az egyik legerősebb antioxidánsként is ismerhetünk. Kedvezően hat a gyomorra és a véráramlásunkra.

„A gyümölcsök mellett a zöldségeket is fogyaszthatjuk nyersen, illetve akár magukban, akár a gyümölcsökkel vegyítve kitűnő energiabomba italokat készíthetünk belőlük. Ma már számos recept megtalálható az interneten, amelyek közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Én például még az olyan zöldségleveleket is felhasználom erre a célra, amik más esetben a kukában végeznék, például a retek és a sárgarépa zöldjét.

De csodát tud tenni a cékla is, ami többek között rendkívül magas vastartalmáról ismert, illetve a savanyú káposzta, ami egy óriási kincs az immunrendszerünknek, és ezeknek a zöldségféléknek a beszerzése a pénztárcánkat sem terheli meg. 

A szintén olcsón beszerezhető hagymafélékről pedig már a nagymamáinktól is hallhattuk, hogy a leghatékonyabb vírusölők, ezért fogyasztásuk erősen ajánlott. Sok zöldségfélét mi magunk is megtermelhetünk saját kis kertünkben vagy balkonládákban is” – sorolta a szakember.

(Borítókép: Férfi zöldségekkel. Illusztráció: Getty Images)