Nemcsak a vitalitásunk és az egészségünk megőrzése, hanem memóriánk állapota szempontjából sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Egy kutatásból kiderült, hogy míg egyes élelmiszerek javítják, mások rontják az emlékezőképességünket.

A tudomány összesen négy fajta emlékezést különböztet meg. A két alapvető közülük a rövid- és hosszútávú memória, de szenzoros és munkamemóriáról is ír a szakirodalom. A szenzoros emlékezet az információknak egy nagyon rövid ideig, nagyjából 200-500 milliszekundumig történő tárolása, éppen amíg csak rápillantunk valamire, vagy megneszelünk valamit. A rövidtávú memória néhány másodpercig tárol kis mennyiségű információt, például ha valaki mond egy telefonszámot, mi pedig gyorsan bepötyögjük azt anélkül, hogy leírnánk. A munkamemória olyan emlékezeti rendszer, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos információkat fejben tartsunk és manipuláljuk azokat egy feladat elvégzése közben. A hosszútávú emlékezetnek nincs kapacitási korlátja, segítségével hosszú évekre visszaemlékezhetünk. Ezek az emlékek a rövidtávú memóriából raktározódnak.

Legyen szó bármelyik memorikus folyamatról, kutatások igazolják, hogy bizonyos élelmiszerek pozitív, illetve negatív hatással lehetnek azokra. Egy memóriazavarral küzdő idős emberek körében végzett kísérlet során a tudósok azt tapasztalták, hogy 12 héten át napi fél liter kékszőlőlé fogyasztása után több szót sikerült megjegyezniük, mint azoknak, akik csak placebót kaptak. Hasonló eredmények születtek olyan gyerekek körében is, akiknek 240 gramm friss áfonyát adtak naponta. Az idősekhez hasonlóan ők is több szót jegyeztek meg, és sokkal pontosabban fel tudták idézni azokat két óra elteltével is – írja a Dívány.hu.

Mint kiderült, mindkét gyümölcs gazdag a polifenol nevű antioxidánsban, amely javítja az érfalak rugalmasságát és az agyi vérkeringést. Ezáltal több energiát, tápanyagot és oxigént biztosít a szerv számára, ezzel javítva a kognitív teljesítményt.

A kutatók rámutattak, hogy a bogyós gyümölcsökön kívül a zöld tea hosszú távú fogyasztása, valamint a csokoládé is jó hatással van a memóriára. Előbbi fúkuszáltabbá tesz és csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát, utóbbi pedig ugyancsak javítja az agyi vérkeringést. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen csokoládét fogyasztunk: a legjobb választás a 70 százalék vagy annál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé.

Általánosságban elmondható, hogy minél egészségesebb az étrendünk – azaz zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babféléket és olajos halat is tartalmaz –, annál jobb a memóriánk.

Ezek az ételek rontják a memóriát

Míg a fentebb említett élelmiszerek jó hatással vannak az emlékezőképességünkre, addig évtizedek óta zajló, állatokon és embereken végzett kísérletek igazolják, hogy bizonyos ételek pont az ellenkező hatást fejtik ki.

A finomított élelmiszerekben gazdag étrend kifejezetten káros hatást gyakorol a tanulási képességekre és a memóriára.

Egy 110 egészséges ember bevonásával készült kutatásban arra kérték az alanyokat, hogy a tápanyagokban gazdag étrendjüket egy hétre cseréljék le finomított élelmiszerekben gazdagra. Például négy napon keresztül két darab fehér lisztből és finomított cukorból készült gofrit kellett enniük reggelire, és két gyorséttermi menüt a hét bármely napján.

Csupán egyetlen hét után a kísérleti alanyok tanulási nehézségekről, memóriazavarokról számoltak be.

A finomított élelmiszerekben és cukorban gazdag, ugyanakkor gyümölcsökben, zöldségekben, illetve rostban szegény étrend összefügghet a neurodegeneratív betegségek – mint például az Alzheimer-kór – kockázatának növekedésével. Kutatások szerint, ha lépésről lépésre beépítünk egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszereket az étrendünkbe – például gyümölcsökkel egészítjük ki a reggelinket – azzal sokat tehetünk a memóriánkért.

(Borítókép: Emlékezni próbáló férfi. Illusztráció: Getty Images)