Általános egészségügyi állapotunkat nagyban befolyásolja a beleink egészsége: az immunrendszerünk működése a vékonybélhez köthető, míg a vastagbél baktériumflórájának állapota is befolyásolja jóllétünket. Cikkünkben egy szakértő segítségével adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan őrizheti meg a mikrobiom egészségét.

A szervezetünkben élő baktériumok 80 százaléka a vastagbélben található, és az általuk alkotott ökoszisztéma – vagy más néven mikrobiom – állapota jelentősen befolyásolja az egészségünket. Ha a bélflóra kényes egyensúlya megbomlik, az gyulladásokhoz, anyagcsere-betegségekhez – például cukorbetegséghez –, elhízáshoz, illetve számos más problémához is vezethet. 

„Az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a daganatok kockázatát brutálisan megnöveli az, hogyha a velünk élő baktériumok egyensúlya durván felborul” – hívta fel a figyelmet dr. Schwab Richárd gasztroenterológus az RTL Reggeli című műsorában. A vastagbél mikrobiom-háztartását a szakértő szerint az alábbiak betartásával regenerálhatjuk, illetve óvhatjuk:

  • a dohányzás felhagyásával,
  • az alkoholfogyasztás minimalizálásával,
  • egészséges és mértékletes táplálkozással,
  • megfelelő mennyiségű és minőségi alvással,
  • rendszeres mozgással.

A mikrobiom diéta fentebb említett pontjai közül a legsarkalatosabb az alkoholfogyasztás mérséklése, ugyanis a rendszeres italozás annyira áteresztővé teszi a beleinket, hogy a velünk élő baktériumok „törmelékei” bekerülhetnek a szöveteink közé.

Az így kialakuló gyulladások rákos megbetegedéshez vezethetnek.

A daganatok kialakulásának esélyét akár 30 százalékkal csökkenthetjük napi fél óra mozgással. Ezen kívül a megfelelő mennyiségű alvásra is kiemelten fontos ügyelnünk: a tartósan fennálló alvászavar olyan szinten károsíthatja a bélflórát, hogy átlagosan 10 évvel csökkenhet a várható élettartamunk.

(Borítókép: Hasát fogó férfi. Illusztráció: Getty Images)