Valahol délután 2-3 óra környékén a legtöbbünknek kimerülnek az energiatartalékai. Ilyenkor kicsit elálmosodunk és elkezdjük számolni a perceket a munkaidő végéig. Van pár hatásos trükk, amelyek segítségével fenn tudjuk tartani éberségünket.

Az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány beszámolója szerint teljesen normális, ha délután álmosabbak vagyunk a kelleténél. Testünk nagyjából 1 és 3 óra között jelez, hogy pihenésre van szüksége. Ilyenkor a legjobb lenne lefeküdni és szundizni egy pár órát, de ezt persze a munkahelyünkön nem tehetjük meg, így kénytelenek vagyunk egyes trükkökkel átverni az agyunkat.

Nyújtózkodás

Próbálja beiktatni a napi rutinjába a nyújtózkodást, hiszen a folyamatos egyhelyben üléstől elgémberednek a végtagjaink. Egy jól eső nyújtózkodástól képesek vagyunk felélénkülni, így ha másra nincs is lehetőségünk, legalább nyújtsuk ki jól a karjainkat.

Folyadékpótlás

Ha a szervezetünk nem jut elég folyadékhoz, hajlamos legyengülni, ennek következtében pedig még jobban elálmosodunk.

Már a legkisebb mértékű dehidratációtól csökken az energiaszintünk.

A kávé logikusnak tűnhet, azonban vízhajtó hatású, így ha egy jó adag fekete mellett döntünk, mindenképpen igyunk mellé legalább ugyanakkora mennyiségű vizet is.

Étel

A cukros ételek és italok hirtelen jó megoldásnak tűnhetnek arra, hogy élénkítsünk magunkon, ám a nagy energialöket egy szempillantás alatt drasztikusan lecsökken, ennek eredményeképp pedig még jobban elálmosodunk. Ebédre éppen ezért érdemes lassan felszívódó szénhidráttartalmú ételt fogyasztani, amely folyamatosan szinten tartja a vércukorszintünket.

Friss levegő

Amikor belemerülünk a munkába, sokszor fel sem tűnik, mennyire állott lett a levegő az irodában. Már azzal is sokat segíthetünk magunknak, ha kétóránként kinyitjuk az ablakot, de ha egy gyors sétát is tudunk tenni odakint, akkor biztosan felélénkülünk majd. Fontos, hogy a borúsabb napokon is gondoskodjunk szervezetünk D-vitamin szükségletéről, hiszen annak hiánya is okozhat fáradékonyságot.

(Bien)

(Borítókép: Munkahelyi fáradtság. Illusztráció: Shutterstock)