Azt gondolnánk, ha már egyszer lefagyasztottunk egy élelmiszert, az onnantól fogva bármeddig eláll, ám ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. Élelmiszerbiztonsági okokból, valamint minőségromlás miatt minden alapanyagnak megvan a maga fagyaszthatósági ideje, köztük a húsoknak is.

A legnépszerűbb húsféle világviszonylatban is a csirke, hiszen magas fehérjetartalma miatt sportolók és diétázók is szívesen fogyasztják, nem mellesleg a szív- és érrendszer egészségének szempontjából sokkal előnyösebb, mint a vörös húsok.

Nem véletlen, hogy aki rendszerint fogyaszt csirkét, annak feltehetően a mélyhűtője is tele van vele, ám a lefagyasztott húst sem szabad a végtelenségig tárolni, ugyanis egy idő után rengeteget veszít a minőségéből, ezzel együtt a tápértékéből.

A nemzetközi ajánlások szerint az egészben lefagyasztott csirke legfeljebb egy évig, a különálló részek 9 hónapig, míg a darált hús 3-4 hónapig használható fel.

via GIPHY

Hogy biztos a legrégebb óta a fagyasztóban lévő alapanyagot használjuk fel a következő főzéskor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ajánlása szerint érdemes felcímkézni rájuk a dátumot, hogy mikor tettük azokat a mélyhűtőbe. Ezen kívül élelmiszerbiztonsági szempontból az is fontos, hogy a húsokat friss állapotukban, az eredeti csomagolásukból kivéve, fagyasztótasakban tegyük el.

Az élelmiszer-biztonsághoz továbbá az is hozzátartozik, hogy az egyes élelmiszertípusokat elkülönítve tegyük fagyasztóba. Ez amellett, hogy könnyebbé teszi a keresgélést, csökkenti a keresztszennyeződés valószínűségét. A fagyasztott élelmiszerek felengedése a hűtőben javasolt. Amint kiolvadtak, azonnal fel kell használni azokat. A csirke és más húsok esetében az alapos hőkezelés a következő teendő. Semmiképpen sem szabad újra lefagyasztani az ételt! Felengedés után érdemes alaposan szemügyre venni és megszagolni a húst: amennyiben elszíneződött, kellemetlen, szokatlan a szaga, inkább ne kísérletezzünk a felhasználásával – figyelmeztet a Femina.hu.

(Borítókép: Fagyasztott csirke. Illusztráció: Getty Images)