Civilizációs betegségeknek azokat az egészségi problémákat nevezzük, amelyek esetszáma az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt.

A felgyorsult világunkban a következő betegségek előfordulása sokkalta gyakoribb, mint a korábbi évszázadokban:

Az érelmeszesedést már az egyiptomi múmiák maradványaiban is kimutatták, mégis a civilizációs betegségek közé sorolható, mivel következményei – a szív- és érrendszeri betegségek, az érkatasztrófák, a trombózis, az infarktus és a stroke – a fejlett országokban a halálozási statisztikák élén állnak. Kialakulásához hozzájárulhat az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány és a stressz is.

A szemproblémák is gyakoribbá váltak megváltozott életmódunk következtében, hiszen az aránytalanul sok monitor előtt töltött idő, a mesterséges fények, a klimatizált munkahelyek száraz levegője szemszárazságot, szemfáradást és látászavarokat okozhat.

Az elhízás önmagában is kóros állapotnak minősül, hiszen felgyorsíthatja a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, anyagcsere- és felszívódási zavarok, cukorbetegség, májproblémák, mozgásszervi gondok kialakulását. Az oka leggyakrabban az, hogy több energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire annak szüksége van, tehát amennyit az alapanyagcserével és az aktivitással elégetünk.

Az aranyér összefügg az ürítési nehézségekkel, a hátterében pedig a mozgásszegény vagy ülő életmód, a rossz táplálkozási szokások, az elégtelen folyadékbevitel és bizonyos esetekben az egyéni hajlam állhat.

A felnőttkori mozgásszervi betegségek a gyerekkori mozgásigény mellőzésére és az ergonomikus környezet hiányára vezethető vissza. Helytelen testtartás esetén az izmokra, ízületi felszínekre és tokokra, az ízületeket körülvevő szalagokra és a csigolyaközi porckorongokra az ideálisnál nagyobb terhelés hárul. Emiatt az első mozgásszervi panaszok akár már 20-25 éves korban is jelentkezhetnek.

Az allergiás megbetegedések száma jelentősen nőtt az utóbbi 20-30 évben, aminek számos oka van: szerepet játszik benne a természetes környezettől való eltávolodás, szervezetünk legyengült immunrendszere, a városi légszennyezés és a sokféle kemikáliával való érintkezéd.

A pszichés zavarok, például a szorongás, depresszió és pánikbetegség is felkerült a civilizációs betegségek listájára. Ennek oka elsősorban a tartós stressz, amelyet súlyosbít, hogy a feszültség eredményes kezelése helyett sokan káros szokásokban keresik a feszültségoldást, például alkoholfogyasztásban, túlevésben, dohányzásban, drogfogyasztásban.

(Borítókép: Fejfájással küzdő férfi. Illusztráció: Claudia Burlotti/Getty)