A világ egyik vezető szájegészségügyi szervezete, az Oral Health Foundation szerint a fogkefénket háromhavonta kellene kicserélnünk, különben megsérülhet az ínyünk és a fogainkat sem tudjuk megfelelően tisztítani.

A rendszeres és megfelelő fogmosás segíthet csökkenteni a neurológiai, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tüdőgyulladás kockázatát. Ám mindez mit sem ér, ha nem megfelelő minőségű fogkefét használunk. Ha a sörték kifeszülnek, elhasználódtak, vagy kevésbé merevek, akkor eljött a váltás ideje, és akkor is érdemes kidobnunk a kukába a használt fogkefét, ha betegeskedtünk az elmúlt időben.

Mi történik, ha nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket?

Amennyiben nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket (vagy elektromos fogkefe esetén a fogkefénk fejét), akkor könnyen felhalmozódhat fogainkon a lepedék, ami fogszuvasodást és fogínybetegséget eredményezhet, ez pedig súlyos esetekben akár fogaink elvesztéséhez is vezethet.

Ahhoz, hogy tovább használhassuk az eszközt, fontos, hogy használat után alaposan lemossuk vízzel, közben pedig ne nyomjuk rá szorosan a fogainkra. Ezzel ugyanis nemcsak az ínyünket károsíthatjuk, hanem a fogkefénket is.

Érdemes a fogkefét 45 fokos szögben tartani, és nem is kell túl erősen megfogni, tároláskor pedig úgy helyezzük el, hogy mások fogkeféivel ne érintkezzen.

(Marie Claire)

(Borítókép: Fogkefe. Illusztráció: MirageC/Getty)