Összegyűjtöttük azokat a diétás tanácsokat, melyeket jobb, ha sosem fogad meg.

„Megvonásos” diéta

Ha fogyni szeretnénk, és valaki azt javasolja, hogy próbálkozzunk megvonásos diétával (azaz egyes ételcsoportokat kompletten vonjunk ki az étrendünkből), arra ne hallgassunk! Ez a módszer ugyanis legkevésbé sem a kívánt hatás elérésére lett kitalálva. Alkalmas viszont arra, hogy kiderítsük, hogy van-e valamilyen ételérzékenységünk, vagy intoleranciánk.

Lefekvés előtt ne együnk

Szintén nem érdemes azon rágódnunk, hogy ha lefekvés előtt eszünk, akkor hízni fogunk, mivel erre nincsen meggyőző tudományos bizonyíték. Ha nagyon éhesek vagyunk, ilyenkor is együnk nyugodtan. Azért dugig tömni magunkat sem érdemes, ugyanis ez az alvásunk rovására mehet. A tények azonban összességében azt mutatják, hogy amíg ugyanannyi, vagy több energiát használunk fel, mint amennyit beviszünk, nem fogunk hízni.

Cukor helyett méz

A méz előnye a cukorral szemben, hogy míg a cukor egy mesterségesen előállított termék, addig a méz természetes anyag, és tartalmaz ásványianyagokat is. Viszont a kalóriatartalma közel annyi, mint a cukornak, és a glikémiás indexe is magas, cukorbetegek nem is fogyaszthatják.

A gyümölcslé a legegészségesebb

Az igazság az, hogy a gyümölcslé nagyon sok cukrot tartalmaz, még a 100 %-os gyümölcslevek is és nagyon gyorsan megemelik a vércukorszintet. A gyümölcsöt inkább egye meg, mert akkor a gyümölcsben található rostok lassítják a cukor felszívódását, és gyümölcslevet csak ritkán fogyassz.

A szaunában kiizzadom a zsírt magamból

A szaunában vizet veszít nem zsírt. Az izzadás önmagában nem eredményezi a test zsírtartalmának csökkenését, így nem idéz elő tartós fogyást. Ettől függetlenül a szaunázásnak van számos jó hatása, de csak akkor szaunázzon, ha egészséges. Magasvérnyomásban szenvedők számára például kifejezetten káros.

A sportolás éppen elég

Sajnos ez sem igaz. A sport, a mozgás fontos nem csak a fogyás, hanem az egészség megőrzése szempontjából is. Nagyon dícséretes, ha valaki rendszeresen sportol, de ez nem jelenti azt, hogy akkor bármit és bármennyit ehet. Egy óra sporttal nagyjából 500 kalóriát lehet elégetni, ez egy tábla csokinak, egy liter narancslének, vagy egy big mac-nek felel meg. Egy látogatással a cukrászdában vagy a Mekiben sokkal több kalóriát vesz magához egy ember, mint amennyit edzésen ledolgoz.

(Borítókép: Férfi sportol. Illusztráció: Robin Skjoldborg/Getty)