Hajlamosak vagyunk a minket ért jó és rossz élményeket követően egészségtelen ételekkel felvidítani, vagy éppen megjutalmazni magunkat. A különböző egészségügyi problémák elkerülése miatt fontos, hogy felfedezzük a stresszevés jeleit.

Hirtelen tör ránk

A valódi éhséggel ellentétben a stresszevés hirtelen, mindig különböző időpontokban tör ránk. Azt érezzük, hogy azonnal befalnánk mindent, amit csak találunk. Ez többnyire akkor következik be, ha valami kellemetlenség ér.

A sóvárgás bizonyos ételekre korlátozódik

Az ember gyakran vonzódhat az őt vigasztaló, sokszor egészségtelen fogásokhoz, amikor a jóllakottság és a kielégülés érzését keresi az étkezésen keresztül. Ezek az ételek sokszor biztos pontként vannak jelen az életünkben mert tudjuk, hogy általuk jól fogjuk érezni magunkat.

A szükségesnél többet fogyasztunk

A stresszevés miatt nem figyelünk az adagokra. Amikor személyes kihívással szembesülünk, vagy éppen gondolkodunk valamin, akkor a telítettségérzet ellenére is képesek vagyunk tovább enni.

Étkezés utáni bűntudat

Amikor boldogtalanságot vagy bűntudatot érzünk evés után, az egyértelműen a stresszevés jele. Az étellel karbantartjuk, tápláljuk és működtetjük a testünket, ha emiatt lelkiismeretfurdalásunk van, az nem normális reakció.

Nőtt a súlyunk

A stressz rontja az ételek tápértékének meghatározására való képességünket, így az adagokat nem fogjuk tudni megfelelően kordában tartani.

(HGY)

(Borítókép: Evés. Illusztráció: Getty Images)