Sokan nem is gondolnák, de vannak olyan gyógyszerek, amelyeket nem mindegy, milyen élelmiszerekkel fogyasztunk együtt. Súlyos következményei is lehetnek a rossz párosításnak. Alább a tiltólistás ételekről olvashat.

Antibiotikum és tejtermék

Egyes antibiotikumoknál arra is oda kell figyelni, hogy szedésük alatt tejtermékeket ne fogyasszunk. Ilyenek a tetraciklin és a fluorokinolon alapú gyógyszerek, melyeknek felszívódási képességét gátolja a tej, a sajt vagy épp a joghurt. Ha mégis együtt fogyasztjuk őket, szervezetünk fokozottan sebezhetővé válik a különböző fertőzésekkel szemben.

A grapefruitlé és sztatinok

A grapefruitlé nem biztos, hogy a legkedveltebb üdítőitalok közé tartozik, ám ha mégis ezt választjuk, arra figyeljük oda, hogy ne sztatinokkal és a kalciumcsatorna-blokkolókkal együtt fogyasszuk. Ezeket a gyógyszereket főleg szívproblémákra szokták szedni, a grapefruit azonban gátolja a felszívódásukat, a hatóanyag emiatt egy idő után felhalmozódhat a szervezetünkben. A femcafé azt írja, hogy a grapefruit CYP3A nevű enzimje befolyásolhatja a gyógyszer hatásának kifejtését is, ami májkárosodáshoz, valamint szívelégtelenséghez is vezethet.

Érlelt sajt, bor és antidepresszáns

A bor ízét kiemeli az érlelt sajt, igazi ínyencség ígám ha antidepresszánst is szedünk, ez a kombináció nagyon kockázatos. A bor és a sajt tiraminszintje is magas, ami veszélyes és hirtelen vérnyomás-emelkedéshez is vezethet.

(Borítókép: vörösbor, sajt. Illusztráció: Getty Images)