Egy tetoválás mindig nagy döntés, hiszen jó esetben egy életre szól. Bár ma már létezik eltávolító eljárás, sok esetben maradhatnak utána hegek, így a legjobb, ha jól megválasztjuk, mit varratunk a bőrünkre. Nem elég azonban eljutni a szalonig: hogy a tetkó elkészülte után megőrizzük annak épségét és élénk színét, nagyon oda kell figyelnünk bőrünk megfelelő ápolására.

A tetoválás során a festéket a bőr felső- és középső rétegébe juttatják be a tetoválók. A szervezetünkbe kerülő idegen anyag immunválaszt, vagyis gyulladásos reakciót vált ki, amely az esetek 20 százalékában viszketést, duzzanatot és elszőrtelenedést okozhat.

A test tehát traumaként éli meg a tetoválást, a ,,megsebzett” bőrön a fertőzések, gyulladások kockázata megnő, valamint fokozódik a dehidratáció is.

Hogy mindezt elkerüljük, vagy legalább csökkentsük a kellemetlen tünetek intenzitásának mértékét, nagyon fontos, hogy a tetoválás elkészülte után megfelelően ápoljuk az érintett bőrfelületet, ezzel pedig elősegítsük a regenerációját.

A legjobb választás, ha valamilyen gyulladáscsökkentő, egyben nyugtató hatású és fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkező, panthenol tartalmú krémet választunk.

Az ilyen kenőcsök további előnye, hogy simaságot és rugalmasságot adnak a bőrnek, mi több, a bőr alá jutva a hatóanyag B5 vitaminná alakul át, ezzel segítve a sérülések regenerálódását és gyógyulását, valamint javítva a bőr hidratáltságát. A legjobb és leggyorsabb eredmény érdekében érdemes napi több alkalommal, de legalább egyszer, vékony rétegben felvinni és gyengéden belemasszírozni a krémet az érintett bőrfelületre. Figyeljünk rá, hogy a seb már behámosodott állapotban legyen. Ha akut dermatitiszünk (gyakorta bőrszárazsággal, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal járó bőrgyulladás – a szerk.) van, semmiképpen se alkalmazzunk regeneráló krémet!

 Ha mindent jól csinálunk, a bőrünk nagyjából 2-3 hét alatt regenerálódik. Ennek az időtartamnak a hosszát ugyanakkor az utóápolás mellett befolyásolhatja még a tetoválás mérete, az elhelyezkedése a testen, a bőrtípus és az immunrendszer állapota. Extrém esetben a gyógyulás akár több hónapig is elhúzódhat, úgyhogy az ápolás terén érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy ezzel is rövidítsük a regenerálódási folyamatot.

Nem érheti napfény

A pár napos, még hámló tetoválást nem érheti napfény, valamint szolárium-használat sem ajánlott. A hámlás elmúltát követően 50 faktoros fényvédő napi használata kötelező, akár egy nap több alkalommal, 3-4 héten keresztül.

(HáziPatika)

(Borítókép: Tetovált férfi. Fotó: Getty Images)