Ön hogyan veszi a levegőt? Most eláruljuk, hogy mi az egészséges!

Manapság az emberek rengeteget foglalkoznak a testükkel, egészségükkel. Tömegével jelennek meg nap mint nap új fitnesz irányzatok, különféle diéták, terápiás módszerek, ám a legelső lépés mégis az, hogy megtanuljunk megfelelően lélegezni. 

Alapvetően fontos leszögezni, hogy az egészséges légzés nyugalmi helyzetben orrlégzést jelent. Ennek rendszeresnek, lassúnak, csendesnek kell lennie. Ellentétben a szájlégzéssel, ami jól látható és hallható. 

Sajnos a szájlégzés nem természetes módja a légvételnek, mert a száj alapvetően evésre és ivásra való, de persze intenzív sporttevékenység végzése közben sokszor automatikusan megjelenik ez a légzési forma is. Az elsődleges légzőizom, a rekeszizom ekkor nagyjából fele akkora kapacitással működik, ezáltal a gerinc stabilizálását sem végzi elég hatékonyan. Jó tisztában lenni vele, hogy a tartós szájlégzés szinte egyenértékű a túllégzéssel, és egy sor negatív folyamatot indít el a testben, ezért érdemes tudatosan az orrunkon keresztül venni a levegőt.

Sportolás közben is az a legcélravezetőbb, ha orron keresztül szívjuk be a levegőt, de a szájunkon már nyugodtan kiengedhetjük. 

Ön hogyan veszi a levegőt?

( Borítókép: Légzést végző férfi. Illusztráció: PhotoAlto/Ale Ventura/Getty)