A kettes típusú cukorbetegségben szenvedőket segítő új műtéti eljárás biztonságosságát és hatékonyságát tesztelték a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói. Az egyszeri ambuláns beavatkozás kiváltaná a rendszeres gyógyszeres, illetve inzulinterápiát.

Világszerte több százmillió ember él cukorbetegséggel. Az anyagcserezavar alapja, hogy a szervezet vagy nem termel a glükóz feldolgozásához elegendő inzulint, vagy a hormon nem tud megfelelően hasznosulni. Mindez emelkedett vércukorszintet eredményez, amely hosszú távon olyan szövődményekhez vezethet, mint szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, neurológiai zavarok és egyéb súlyos egészségügyi problémák – hívja fel a figyelmet a házipatika.com.

A cukorbetegség szinten tartására ma gyógyszeres, illetve előrehaladott stádiumban inzulinterápát alkalmaznak, valamint sokat segít a beteg állapotán a megfelelő étrend és életmód. Azok számára a 2-típusú diabéteszesek számára, akik még nem állnak inzulinkezelés alatt, forradalmi lehetőséget jelenthet a teljes gyógyulásban az az új, innovatív eljárás, amelyet a Dél-Kaliforniai Egyetem szakemberei dolgoztak ki, és amelynek második fázisú klinikai kísérletei már el is kezdődtek.

Az ambulánsan elvégezhető, endoszkópos beavatkozás alig egy órát vesz igénybe, és általános érzéstelenítés mellett végrehajtható. A pácienseket még aznap hazaengedik a kórházból, néhány nap múltán pedig visszatérhetnek megszokott életvitelükhöz.

Az eljárás során a vékonybélbe juttatnak egy eszközt, amely precíz elektromos töltések segítségével elpusztítja a patkóbél rosszul funkcionáló sejtjeit, így előmozdítva, hogy azok helyén egészséges sejtek fejlődjenek ki. Ez azért eredményezhet végleges megoldást a betegek számára, mert a legfrissebb kutatások szerint a patkóbél szorosan együttműködik az inzulint termelő hasnyálmiriggyel a vércukorszint szabályozásában, 2-es típusú cukorbetegeknél pedig kimutatható a bélszakasz károsodása.

„Ha a terápia hatékonynak bizonyul, úgy szükségtelenné teheti a gyógyszerek és az inzulin alkalmazását, illetve potenciálisan megelőzheti a betegség progresszióját, ezáltal az nem vezet szervi elégtelenséghez és egyéb életminőséget rontó zavarokhoz” – fogalmazott Luke Putnam gasztrointesztinális sebész, a kísérlet vezetője.

(Borítókép: Cukorszintet mérő férfi. Illusztráció: Getty Images)