Relaxáló forró fürdő, vagy egy gyors és hatékony zuhany? Az emberek általában két táborra oszlanak, ha arról van szó, hogy melyik tisztálkodási formát részesítik előnyben, valójában azonban akkor járunk a legjobban, ha mindkettő előnyeit kihasználjuk.

Egészségesebb bőr

Sok bőrápoló szakember javasolja mind a meleg, mind a hideg fürdőt a bőr egészségének javítására. Míg előbbi fokozza a bőr vérellátását, valamint megnyitja a pórusokat, ezzel segítve a szennyeződések eltávolítását, utóbbi enyhíti a gyulladást, egyben az allergiás, kiütéses, csalánkiütéses tüneteket, illetve összehúzza, feszesíti a bőrt.

Amire a fürdőzés során érdemes figyelnünk, hogy a hosszas áztatásnak szárító hatása van, így kiszállást követően ajánlott hidratálókrém használata. Az arcunkat napi szintű forró vizes mosása továbbá fokozhatja az olajtermelést.

Késleltetett öregedés

A bőrgyógyászok szerint a fürdőzés lassíthatja az öregedést és csökkentheti a felnőttkori pattanások számát azáltal, hogy relaxációs hatása nyomán segít csökkenteni a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben.

Csökkenő fájdalom és vércukorszint

A hő kiváló megoldást jelenthet az izomfájdalmak, illetve -gyulladások csökkentésére, ugyanis segít ellazulni. A meleg víz tehermentesíti a test izmait, a különböző fürdőadalékok, például az Epsom-só pedig tovább segíthet a fájdalmak enyhítésében. Utóbbi gyulladás esetén nem ajánlott.

A zuhany tisztább?

Sokan úgy vélik, hogy az állóvíz miatt piszkosabban szállnak ki a kádból egy fürdés után, mint egy zuhanyzás végeztével. A Hygiene Expert szerint ez csak abban az esetben igaz, ha piszkosak vagy izzadtak vagyunk, például edzés után. Ilyenkor valóban praktikusabb a zuhanyzás mellett dönteni, ám egy átlagos hétköznap esti fürdőzést követően ugyanolyan tiszták leszünk, mint a zuhanytól.

Csillapítja a viszketést

Az olyan viszkető bőrbetegségek esetén, mint a pikkelysömör és az ekcéma, jótékonyan hathat állapotunkra a hideg zuhany. A fürdővel ellentétben, amely eltávolítja a természetes olajokat és nedvességet a bőrből, a zuhany segít enyhíteni a viszketést, a gyulladást és a bőrpírt.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Meleg vizes zuhanyzás közben az agyunk elektromos impulzusokat kap, amelyek serkentik az endorfin, vagyis a boldogsághormon felszabadulását a szervezetben. Ezzel együtt csökken a stressz és az azzal összefüggő olyan testi-lelki tünetek előfordulása, mint a fentebb említett különböző bőrbetegségek, illetve a depresszió és a szorongás. Mivel a forró fürdőhöz hasonlóan segít ellazulni, az álom is könnyebben jön a szemünkre zuhanyzás után, mi több, különböző tevékenységek, mint például testradír használata, nyugtatóan és jutalmazóan hathat a testünk és elménk számára. Mindez tovább fokozható egy meditációs zene elindításával.

Enyhíti a megfázásos tüneteket és a fizikai fáradtságot

A meleg vizes zuhanyzás közben keletkező gőz enyhíti az orrdugulást, valamint segít hidratálni és tehermentesíteni az orrjáratokat. Ezen felül a köhögést okozó nyálka fellazításában is hasznos. A hideg zuhany a fizikai fáradtság csökkentésére jelent kiváló választást: kutatások eredményei szerint egy gyors, háromperces hidegzuhany hatékonyan növeli az éberséget, illetve erősíti az immunrendszert azáltal, hogy serkenti a fertőzések leküzdésében szerepet játszó fehérvérsejtek termelődését. A hideg hatására ugyanis a nyirokcsomók összehúzódnak, ami beindítja a sejttermelést.

Ön a fürdést vagy a zuhanyzást részesíti előnyben?

(Coloré)

(Borítókép: Kádban zuhanyzó férfi. Illusztráció: Getty Images)