Szóljanak lidércekről, óriási lakomákról, repülésről vagy egyéb izgalmakról, az álmaink alakulásában kétségtelenül közrejátszanak nemcsak az aznap tapasztaltak, de minden olyan inger, amely a testünket, a különböző érzékeinket érte, nem beszélve a lelki állapotunkról. Cikkünkben hét olyan tényezőt mutatunk, amelyek nagy eséllyel hatnak az álmainkra.

1. Éhség

Ha éhesen térünk nyugovóra, az alacsony vércukorszint nyugtalan álmokat eredményezhet, amelyek közül nagy eséllyel több is valamilyen ételről szól majd. Nem véletlen a mondás: „éhes disznó makkal álmodik”.

2. Zajok és illatok

A különböző külső hanghatásokat és szagokat, illatokat az agy alvás közben is érzékeli és beépíti azokat az álmainkba. Ha például virágillat csapja meg az orrunkat, könnyen lehet, hogy valamilyen kellemes, szelíd álomkép költözik a fejünkbe. A hangok kapcsán pedig kutatók is megállapították, hogy azok az álmok, amelyeket különböző zajok zavarnak meg, sokkal másabbak, mint a többi.

3. Pozíció

Nem is gondolnánk, de az álmaink alakulásában az is rengeteget számít, hogy milyen testhelyzetben alszunk. Aki például a hasán fekszik, az sokkal több erotikus álmot élvezhet, míg aki az oldalán, az általában üldözők elől menekül.

4. Gyerekkori képvilág

Nem ritka, hogy akik gyerekkorunkban, 3 éves koruktól nagyjából 10 éves korukig fekete-fehér adásokat néztek a televízióban, azok az álmaikat is színtelenül látják. Ezt a Dundee Egyetemen végzett kutatás során bizonyították tudósok, akiknek a megállapítása szerint a televízió képe, amit gyerekkorunkban néztünk, nagyban befolyásolhatja az álmok színét és természetét. 

5. Elfojtott félelem

Arról bizonyára többen is hallottak már, hogy az álmaink során dolgozzuk fel nemcsak a napközben velünk történteket, de a félelmeinket és kétségeinket is. Ha a félelmeinket elnyomjuk, ezek az zaklatott és feszültségtől terhes álmok még intenzívebbek lesznek.

7. Sajt

Viccesnek tűnik, de attól még nem kevésbé igaz: a túl sok sajt fogyasztása lefekvés előtt rémálmokat okoz. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy azok, akik cheddar sajtot falatoztak, nagy eséllyel álmodtak híres emberekről, a kéksajt kedvelői ugyanakkor bizarr álombeli élményekkel gazdagodtak, míg a cheshire sajt meglepően békés éjszakát hozott.  

6. A Föld mágneses mezeje

A Föld mágneses mezeje is alakíthatja az álmaink természetét. Darren Lipnicki, a berlini Űrgyógyászati Központ volt pszichológusa 8 éven keresztül figyelte a saját álmait és arra a következtetésre jutott, hogy ha a Föld mágneses aktivitása alacsony, akkor furcsább, amikor pedig magas, akkor érzelmesebb álmai voltak.

(Femcafé)

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)