A modern életvitel következtében egyre kevesebben veszik figyelembe, milyen fontos dolog a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Egyre többen túlhatják magukat, aminek számos negatív egészségbeli következménye lehet.

Amikor heteken keresztül fennál az alváshiány, ahhoz is fáradtak lehetünk, hogy egyáltalán képesek legyünk felmérni, mennyiben befolyásolja ez a hétköznapi életünk. Az ásítás, a leragadó szemek, az álmosság csak a jéghegy csúcsai. A krónikus kialvatlanság számos olyan tünetet is okozhat, amelyekre sosem gondolnánk. Íme néhány!

Agykárosodás

A krónikus alváshiány bizonyítottan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz az agyban, és az agysejtek pusztulásához is vezet. Különösen azok a neuronok vannak veszélyben, melyek a figyelemmel és a tanulási képességekkel foglalkoznak.

Folyamatos megbetegedés

Most volt influenzás, de már megint megfázott? Az alváshiány miatt az immunrendszere gyengébben működik, nem nyújt olyan hatékony védelmet a kórokozókkal szemben. Egy kísérlet szerint azok az emberek, akik csak 5 órát aludtak éjjel, 4-szer valószínűbben kaptak el náthás megbetegedéseket, mint akik 6 órát töltöttek alvással. 

Korai halálozás

Azok a férfiak, akik éjszakánként csak hat órát vagy annál kevesebbet aludtak, gyakrabban haltak meg idő előtt, mint kipihentebb társaik – még abban az esetben is, ha egyéb rizikófaktorok (mint testsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás) máshogy jósolták volna ezt.

Idegesség, ingerlékenység

Ha az utóbbi időben úgy érzi, rosszabbul tűri a stresszt, nem biztos, hogy a nyomás nagyobb, az lehet az alváshiány egyik tünete is. Ha kialvatlan, sokkal nehezebben viseli a hétköznapi terheket és kihívásokat, és a tűréshatára is sokkal alacsonyabb lesz. Mindez összefügg azzal, hogy a kevés alvás következtében  az agy, így az idegrendszer sem tud regenerálódni.

Állandó éhség és evéskényszer

Az étvágyat befolyásoló hormonok termelődése és szintje alvás közben változik. Ha nem alszunk eleget, felborul az egyensúly és ezeknek a hormonoknak a szintje ingadozni fog, amelynek egyenes következménye az állandó éhségérzet. Az agy kialvatlan állapotban kevésbé képes felhasználni a cukrot, így azt jelzi, hogy további kalóriabevitel szükséges. A kutatások közvetlen kapcsolatot mutattak ki az elhízottság és a kialvatlanság között. Az alváshiányos embereknek kétszer akkora esélyük van az elhízásra, mint a normális alvási szokásokkal bíróknak. A kialvatlanság jelentős idegi megterhelést is jelent, amit rágással próbálunk kompenzálni, köztudott ugyanis, hogy a folyamatos rágás nyugtatja az idegeket (többek között ezzel magyarázható a stresszevés is).

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Vincent Besnault/Getty)