Legyen szó papír zsebkendőről, konyhai papírtörlőről, óvszerről vagy macskaalomról, jó néhány olyan tárgy akad, amelyeket könnyelműen a vécébe dobunk, bár nem lenne szabad. Cikkünkben több olyan anyagot is bemutatunk, amelyet bűn a lefolyóba ereszteni.

Bár a legtöbb terméken felhívják rá a figyelmünket, a tiltás ellenére mégis sok mindent hajlamosak vagyunk a toalettbe dobni. Ezzel nemcsak a környezetnek ártunk, de saját magunknak is bosszúságot okozhatunk, ugyanis bizonyos tárgyak könnyen dugulást okozhatnak.

Bár mostanra a legtöbben nem dobnak óvszert, tampont, betétet vagy rágógumit, esetleg ételt és gyógyszereket a klozetbe, akad néhány anyag, amelyekről nem is gondolnánk, hogy árthatnak, így azokat könnyelműen húzzuk le a vécén.

Ezek közé tartozik a papír zsebkendő, a fertőtlenítő és nedves törlőkendő, valamint a konyhai papírtőrlő.

Kevesen tudják, de ezeknek a papírtermékeknek az anyaga nehezebben bomlik le, mint a hagyományos toalettpapír, így dugulást, illetve más, a szeptikus tartályt érintő problémát okozhatnak. Ha ilyen termékeket használunk, azokat minden esetben a szemetesbe dobjuk.

Macskaalom, pamutholmik, műanyag

Bár önszántából talán egyetlen macskatartó sem vetemedne arra, hogy lehúzza az összepiszkított macskaalmot a vécén, bizonyos termékeken a gyártók maguk tünteti fel, hogy lehúzhatók a lefolyón. Mindennek ellenére a szakértők ezt továbbra sem ajánlják, a macskaalom ugyanis nem bomlik le könnyen, így öblítés után sokáig a csövekben marad és kedvezőtlen hatással van a csatornarendszerre.

A macskaalomhoz hasonlóan az olyan pamutot tartalmazó holmikat, mint a vattakorong vagy fültisztító pálca, sem ajánlott lehúzni a toaletten, a pamut ugyanis remek nedvszívó és lassan bomlik le, ez a kombináció pedig ideális feltételt teremt a duguláshoz. A műanyagok szintúgy tiltólistásak, legyen szó csomagolásról vagy használt sebtapaszról, akárcsak a haj vagy a fogselyem. Míg előbbi szintén dugulást okozhat, a vécén lehúzott fogselyem rátekeredhet más dolgokra a lefolyóban, ezzel még nagyobb akadályokat képezve a csövekben – hívja fel a figyelmet a Reader's Digest cikke nyomán a HáziPatika.com.

(Borítókép: Egy fiatal férfi törlőkendőt dob a toalettbe. Illusztráció: Getty Images)