A legtöbben rutinból hajtunk le reggelente egy feketét, illetve akkor isszuk, ha fáradtak vagyunk, míg mások testmozgás előtt tuningolják magukat koffeinnel. Arra már több kutatás is rávilágított, hogy milyen esetekben érdemes vagy sem kávét inni, most azonban az is kiderült: az alvásunkra nem csak a késő esti kávéfogyasztás van rossz hatással.

A kávézás jótékony vagy éppen kártékony hatásairól gyakran hallani. Nemrég kiderült, hogy valójában csak álmosabbak leszünk, ha fáradtan iszunk egy csészével, de azt is több tanulmányban alátámasztották már, hogy napi 2-3 adagnak pozitív élettani hatásai lehetnek. A legutóbbi, New England Journal of Medicine folyóiratban közölt, a kávéfogyasztás egészségügyi hatásait vizsgáló kutatás rámutatott, hogy bár összességében biztonságos a kávéfogyasztás, érdemes azt az aktuális szükségleteinkhez igazítani.

A kutatásba a tudósok 100 egészséges felnőttet vontak be, akik azt a feladatot kapták, hogy két napon keresztül fogyasszanak annyi kávét, amennyit csak szeretnének, majd két napig egyáltalán ne igyanak a koffeines italból. Ezeket a rövid periódusokat kellett ismételniük összesen 2 hétig, ami idő alatt egy okosórával, valamint folyamatos vércukor- és EKG-mérésre alkalmas eszközökkel meg kellett hogy figyeljék egyebek mellett a szívritmusukat. Hogy a lehető legpontosabb adatokat kapják, valós időben kellett dokumentálniuk a kávézást, így rögtön az ital elfogyasztásakor meg kellett nyomniuk egy gombot a készüléken.

Mint kiderült, amikor bármennyit lehetett, a résztvevők napi 1-3 csészével fogyasztottak kávét, de olyan is akadt, aki kevesebbet, vagy éppen hatot ivott.

Az eredmények összesítésekor a kávé alvásra gyakorolt hatása kétségtelenné vált: a résztvevők átlagosan 7,2 órát aludtak azokon a napokon, amikor nem ittak kávét, míg 36 perccel kevesebbet, vagyis 6,6 órát akkor, amikor fogyasztottak az italból – függetlenül attól, hogy azt a nap mely szakában tették. A kutatók szerint minél több kávét ivott valaki, az alvásideje annál jobban csökkent. Úgy vélik, mindebben a genetikai tényezők is nagy szerepet játszanak, egyesek szervezetében ugyanis tovább marad meg a koffein, mint másokéban.

Az alváson kívül a kávénak további negatív hatásai lehetnek a szívverésre: bár az egészséges emberek körében nem okoz ilyen problémát, másoknál a heves szívdobogás is a kávéfogyasztás egyik kellemetlen mellékhatása lehet.

via GIPHY

A kávé nem csak rossz vagy jó, különböző hatásai vannak. A tanulmány arra enged következtetni, hogy a kávéfogyasztás alapvetően biztonságos, de az egyes élettani hatásokat jól kell felmérni, a kávéfogyasztást a szükségleteinkhez kell igazítani

– hívta fel a figyelmet Gregory M. Marcus, a tanulmány egyik szerzője, a Kaliforniai Egyetem kardiológius professzora, rámutatva arra, hogy a kávézás kifejezetten pozitív hatással van a fizikai aktivitásra. A kutatásban résztvevők naponta átlagosan 1000 plusz lépést tettek meg, aminek a szakemberek szerint rengeteg pozitív hatása lehet hosszútávon.

A The Washington Post összegzése nyomán a hvg.hu kiemelte, hogy míg a kávé sokaknál csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, hosszabbíthatja az élettartamot és szükség esetén természetes módon növelheti az energiánkat, az alvásra és a fokozódó szívdobogásra gyakorolt hatása kellemetlen lehet, összességében tehát nagyon komplex a hatása. Edzéshez például megfontolandó lehet a fogyasztása, de álmatlanság esetén érdemes lehet elkerülni.

(Borítókép: Kávézó férfi. Illusztráció: Getty Images)