A Semmelweis Egyetem egy átfogó kutatást készített a férfiak nemzőképességnek hanyatlásáról.

A korábbi tanulmányok szerint a nyugati, fejlett országokban átlagosan hatból egy pár küzd meddőségi problémákkal, az okok pedig körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a férfiak és a nők között, ám a magyar egyetem ezúttal sokkal mélyebben tárta fel ezt a problémát.

Az intézmény szakemberei a korábbi és az általuk végzett kitatásokból kiindulva összegezték a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozó legveszélyesebb tényezőket. A kutatók azt várták, hogy a hímivarsejtek minősége 40 éves kor után kezdenek jelentősen romlani, ám az elemzések kimutatták, hogy csak 50 éves kor felett emelkedhet a DNS-töredezettség már meghatározó mértékben. Ebben a korban már a lombikprogram sikerének aránya is alacsonyabb.

A környezetszennyezés, a dohányzás, a herevisszér-tágulat, a cukorbetegség, a heredaganatok és az életkor befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét egy minden eddiginél átfogóbb elemzés szerint

– közölte a Semmelweis Egyetem.

Nagyon fontos, hogy már a gyermektervezés időszakában változtassunk egészségtelen szokásainkon, hogy növeljük a teherbeesés lehetőségét. Tegyük le a cigarettát, rendszeres sportoljunk és kezdjük el egészségesebben táplálkozni és figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű vitaminbevitelre is.

(Forrás)

(Borítókép: Kutatólabor. Illusztráció: Getty Images)