Megnövekedhet a koleszterin-szintje, ezzel hajlamosabbá válhat a szívbetegségekre az, aki a ketogén diétához hasonló alacsony szénhidrát- és magas zsírtaralmú étrendet választ.

Egy friss kutatásban igazolták tudósok, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú ételekből álló diétát folytatók körében megemelkedett az úgynevezett „rossz”, vagyis LDL-koleszterin szintje, ennek következtében esetükben megduplázódott a szív- és érrendszeri betegségek, például az elzáródó artériák, a szívroham és a stroke kialakulásának esélye. 

A kutatók összesen 305 magas zsírtartalmú diétát (LCHF-diéta) tartó ember étrendjét hasonlították össze körülbelül 1200, szokásos étrendet folytató emberével, felhasználva az Egyesült Királyság UK Biobank adatbázisából származó egészségügyi információkat, amelyek legalább egy évtizedig követték az emberek szokásait.

A vizsgálatot követően a kutatók megállapították, hogy a diétát követőkben magasabb volt az alanyok LDL-koleszterin és apolipoprotein B szintje, vagyis azé a fehérjéé, amelyből pontosabban megjósolható egy esetlegesen kialakuló szívbetegség.

A tanulmány készítői továbbá észrevették, hogy az LCHF-diétát folytatók zsírbevitele nagyobb arányban tartalmazott telített zsírokat, és kétszer annyi állati forrást fogyasztottak, mint a kontrollcsoport tagjai. Ez oda vezetett, hogy esetükben több mint kétszer nagyobb lett a kockázata annak, hogy valamilyen jelentős, fentebb említett kardiovaszkuláris betegség alakuljon ki.

Bizonyos szint fölött veszélyes

A tanulmányban a kutatók meghatározták, hogy a ketogén diétához hasonló étrendet választók esetében pontosan mennyi az a napi kalóriabevitel, ami már káros lehet az egészségre.

E szerint, ha a táplálék 45 százaléka zsírból és 25 százaléka szénhidrátból áll, akkor az megnöveli a magas koleszterinszint esélyét, ami a szív- és érrendszeri következményekhez vezethet.

Nőkre jellemzőbb

A kutatás további érdekessége, hogy a magas zsírtartalmú diétát követők 73 százaléka nő volt, amit az orvosok azzal magyaráztak, hogy a hölgyek hajlamosabbak különféle étrendi minták követésére, és sokkal inkább hajlanak az életmódváltásra.

„Mindenki másképp reagál az életmódváltásra. Az, hogy kinek árt és kinek használ az LCHF-diéta, attól is függ, hogy mennyi ideig tartja az illető a speciális étrendet, és hogy milyen mértékben fogy tőle” – magyarázta dr. Iulia Iatan, a kutatás vezetője. Kiemelte ugyanakkor, hogy a betegeknek átlagosan mind megemelkedett az LDL-koleszterinszintjük.

A legtöbb egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy az egészségmegőrzés szempontjából hosszú távon nem előnyös, hogy a keto diéta megtiltja azoknak az élelmiszercsoportoknak a fogyasztását, amelyek a fő rostforrást és számos fontos tápanyagot jelentenek a szervezetnek. Ilyenek a szénhidrátok, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák és antioxidánsok.

(Dívány)

(Borítókép: Húst sütő férfi. Illusztráció: Getty Images)