Az Alzheimer-kór gyógyításában jelenleg csak gyógyszeres kezelés áll rendelkezésünkre, amellyel bár nem megállítható a betegség és visszafordítani sem lehet az agykárosodási folyamatokat, segítségével csökkenthetjük a tüneteket. Belátható időn belül azonban hatékonyan lehet majd kezelni az elsősorban időseket sújtó mentális betegséget.

Julie Williams, a Cardiff Egyetem professzora, a brit Demencia Kutatóintézet igazgatója arról beszélt nemrég, hogy 2040-re lehetőségük lehet arra, hogy kezeljék az Alzheimer-kórt,

amellyel évente több mint 10 millió embert diagnosztizálnak szerte a világon

– idézi a szakembert az Interesting Engineering cikke nyomán a hvg.hu. Williams és munkatársai 92 olyan gént azonosítottak, amelyek növelik az Alzheimer-kór kockázatát, míg 2009-ben mindössze három ilyen gént ismert a tudomány, ráadásul az akkor milliókba kerülő tesztek manapság szinte fillérekért elvégezhetők.

A felfedezés lényege, hogy a felismert gének lehetővé teszik fejlett génterápiák kidolgozását. Ezzel megnyílhat az út olyan kezelésekhez, amelyek csökkentik a betegség kialakulásának esélyét vagy lassítják a betegség tüneteinek előrehaladását. 

(Borítókép: Idős férfi. Illusztráció: Thanasis Zovoilis/Getty)