A paradicsom héjának hatékony eltávolításához általában hámozókést használunk, akad azonban egy trükk, amellyel sokkal eredményesebben érhetjük el a célunkat.

Több okból is érdemes meghámoznunk a paradicsomot, kezdve azzal, hogy a gyümölcs héja szakértők szerint nem megemészthető. Ezen túl egyes fajtáké kifejezetten kesernyés ízű, valamint vannak olyan ételek, amelyek elkészítéséhez a recept szerint mindenképpen hámozókést kell ragadnunk. A késhasználatnál azonban létezik egy jóval hatásosabb módszer, ez pedig nem más, minthogy

a paradicsomot mikrohullámú sütőbe tesszük.

via GIPHY

Bár a gyümölcsök általában nem mikrózhatók, a paradicsom kivételt képez. Ahhoz azonban, hogy könnyen hámozhatóvá váljon, be kell tartanunk néhány lépést. A paradicsomot először hideg vízben meg kell mosnunk, ki kell vágnunk a csumáját, majd az aljába egy X-et kell vágnunk. Néhány apró vágást a tetején is ejtenünk kell, hogy a gőz távozni tudjon belőle, miközben felmelegszik.

A mikrohullámú sütőt maximális hőfokra kell állítanunk, majd a paradicsomot egy mikrózható edényben harminc másodpercig melegítenünk. Miután egy kicsit kihűlt, az ujjainkkal egyszerűen lehúzhatjuk a gyümölcs héját.

Ha egyszerre több paradicsomot akarunk meghámozni, növeljük a felmelegítési időt egy percre.

(Borítókép: Paradicsomot késsel hámozó férfi. Illusztráció: Getty Images)