A szezonális allergia ellen felléphetünk vény nélkül kapható gyógyszerekkel, de ha egy természetesebb megoldást keresünk, akkor elég, ha beépítünk az étrendünkbe néhány élelmiszert. Ezek nemcsak gyulladáscsökkentőek, de az immunrendszerünket is erősítik. Használjuk őket ételeink fűszerezésére, turmixok alapanyagaként, vagy csak fogyasszuk őket nyersen.

Gyömbér

Az allergia következtében kialakuló legjellegzetesebb tünet az orrjáratok, a szemek és a torkok megduzzadása. A gyömbér hatékonyságát az irritáció leküzdésében már régóta vizsgálják a kutatók. Egy 2016-os állatkísérletben ez a fűszernövény elnyomta a gyulladáskeltő fehérjék termelődését az egerek vérében, ami az allergiás tünetek csökkenéséhez vezetett.

Citrusfélék

A C-vitamin számtalan betegség ellen bátran bevethető, ez alól az allergia sem kivétel. A magas C-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása bizonyítottan csökkenti az allergiás tüneteket, a felső légutak irritációját, amit a virágzó növények pollenje okoz. Ilyen vitaminforrás például a narancs, a grapefruit, a citrom vagy a lime.

Kurkuma

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely számos gyulladásos eredetű betegség tüneteinek csökkentésével hozható összefüggésbe és segíthet az allergiás nátha okozta duzzanat és irritáció enyhítésében. Tea, tinktúra, tabletta, de akár fűszer formájában is fogyasztható. Akár étrend-kiegészítőként szedünk kurkumát, akár a főzéshez használjuk, mindenképpen olyan terméket válasszunk, amelyben fekete bors vagy piperin van. Ha nem találunk ilyet, akkor külön ajánlott párosítani a kurkumát fekete borssal.

Lazac és más olajos halak

A halakban jól ismert omega-3 zsírsavak erősítik az immunrendszert például az allergia vagy az asztma ellen. Több kutatás bizonyítja, hogy minél több eikozapentaénsav (EPA) zsírsav van az ember vérében, annál kisebb az allergiás érzékenység vagy a szénanátha kockázata. Az omega-3 zsírsavak továbbá segítik csökkenteni a légutak szűkülését, ami az asztma és a szezonális allergia egyes eseteiben jelentkezik.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Allergia. Fotó: Shutterstock)