Számtalan olyan étel létezik, amelynek rendszeres fogyasztása révén ugrásszerűen megfogyatkozhatnak a rajtunk lévő plusz kilogrammok, ráadásul nemcsak egészségesek, hanem finomak is.

Diófélék

Az olajos magvak rengeteg zsírt tartalmaznak, ugyanakkor segítik a zsírégetést. A dió, a makadámia, a mandula és a pekándió egészséges zsírokban, vitaminokban, tápanyagokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban egyaránt gazdag. Ezek biztosítják a megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot, segítenek a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában, illetve elősegítik a fogyást.

Brokkoli

A brokkoli kalóriatartalma alacsony és tele van rostokkal, utóbbinak köszönhetően pedig felgyorsítja az emésztést. Ráadásul ez a zöldség rengeteg vitamint tartalmaz és gyulladáscsökkentő hatása van, így rendszeres fogyasztásával számos betegség kialakulása megelőzhető.

Avokádó

Az avokádótól sokan tartanak annak zsírtartalma miatt, azonban a gyümölcs csak úgynevezett egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Az avokádó csökkenti az éhséget, így ha valaki reggelire fogyasztja azt, sokkal később lesz éhes, mint általában. Az avokádóban található vitaminok és telítetlen zsírsavak felpörgetik továbbá az anyagcserét és gyorsítják a zsírégetést.

Bogyós gyümölcsök

Aprók, de hatalmas erő rejlik bennük. A málna, az eper, az áfonya, sőt a gojibogyó is rengeteg vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánst tartalmaz. Mindemellett lassítják a szénhidrátok felszívódását és szabályozzák a vércukorszintet. A diétába egyszerűen beiktathatók, túróval vagy zabkásával is fogyaszthatók.

Alma

Az orvosok, táplálkozási szakemberek nem véletlenül ajánlják, hogy mindennap együnk meg egy almát. Az alma gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban, amely teltségérzetet biztosít. Szakértők szerint különösen a Granny Smith fajtájú zöld almát érdemes enni, mert magas polifenom- és alacsony szénhidráttartalma révén még inkább zsírégető.

(Borítókép: Almafa. Illusztráció: John Coletti/Getty)