Korábban fél kiló húst evett naponta, ám 10 évvel ezelőtt vegán életmódra váltott az angol testépítő, Paul Kerton. A növényi alapú étrend ellenére a 49 éves férfi sikeresen megőrizte robosztus izmait.

Csirkemell, rizs és zöldség: a testépítők szentháromsága, amely nélkül többségük elképzelhetetlennek tartja az izomépítést. Jó számmal akadnak azonban vegán testépítők is, akik növényi fehérje fogyasztásával érnek el ugyanolyan eredményeket. Közéjük tartozik az angliai Norwich városában élő 49 éves testépítő, Paul Kerton is.

„Régen fél kiló állati fehérjét fogyasztottam el minden nap, hogy tápláljam az izmaimat” – kezdte Kerton. „Ez nagyjából négy csirkemellnek felelt meg. Amikor a párom, Gemma egy autoimmun betegség miatt tíz évvel ezelőtt a húsmentes életmód mellett döntött, én is követtem őt, és megtapasztaltam a veganizmus előnyeit, valamint a rengeteg húsfogyasztással járó mellékhatásokat is, amelyek az életmódváltás kezdeti időszakában kiütköztek” – magyarázta a fanatikus testépítő, aki korábban ízületi fájdalmakkal küzdött. Bevallása szerint amióta növényi alapú diétára váltott, nemcsak hogy kevésbé intenzív a fájdalom, de általánosságban is sokkal jobban érzi magát, mint a 30-as éveiben, arról nem beszélve, hogy a valaha volt legjobb formájában van. Úgy véli, a veganizmus a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljunk a testzsírtól.

Paul Kerton jelenleg napi egy órát edz, a mozgás mellett pedig 200 gramm növényi fehérjét fogyaszt hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, diófélék és magvak formájában.

„Rengeteg tonhalat és tojást ettem korábban, majd amikor életmódot váltottam, az első évben ötszáz új ételt próbáltam ki. Rájöttem, hogy nem kell steaket és lazacot ennem ahhoz, hogy fitt és egészséges legyek. A húsevés önmagában nem tesz férfiassá, növényi alapú étrenddel is nagyok és erősek lehetünk.

Én egy vegán testépítő vagyok, és mint látszik, nagy és erős izomzattal rendelkezem.

(Borítókép: Paul Kerton. Fotó: Northfoto)