Egyeseknél kombinálódhat is az alul-, illetve a túlműködés.

Húsz és ötven éves kor között bármikor kialakulhat a pajzsmirigy alul-, vagy éppen túlműködése, amit manapság népbetegségként tartanak számon. Dr. Farkas Kitti szerint ez a betegség leginkább a nők körében gyakori, de a férfiakat is ugyanúgy érintheti, akár meddőséget is okozhat.

A túlműködés tünetei a hasmenés, csökkent melegtűrés, fokozott izzadás, szapora pulzus, remegés, stressz, álmatlanság. Az alulműködés ezzel szemben székrekedést, csökkent hidegtűrést, alacsony pulzust, fáradékonyságot és depressziót eredményez

– árulta el a szakértő a TV2 Mokka című reggel beszélgetős műsorában.

Miért alakul ki?

Bár pontosan a kutatók sem tudják megállapítani, hogy minek következtében alakul ki valakinél pajzsmirigy probléma, annyi bizonyos, hogy a genetikának és bizonyos környezeti hatásoknak egyértelműen szerepük van benne. A betegség jelentkezhet öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, fokozott stressz vagy más életmódbeli tényezők miatt is.

A gyógyulásra minden betegnek esélye van. Szükség esetén gyógyszeres kezelést írnak elő az orvosok, de a sportnak is fontos szerepe van az értékek javulásában.

(Borítókép: Férfi a konditeremben. Illusztráció: Getty Images)