Egy marék is elegendő hetente a nemrégiben felfedezett növényi élelmiszerből, hogy felturbózzuk az emésztésünket, szintesen tartsuk a vércukrunkat, nem mellesleg rendezzük a koleszterinszintünket: a kinoa magas fehérje- és vitamintartalma mellett számos egyéb előnnyel bír.

Aki egészségesen szeretne élni, számára elengedhetetlen a változatos étrend. Ennek összeállítását nagyban nehezítik a különböző betegségek, ételallergiák és intolearnciák, ezért is üdítő, amikor az élelmiszerlánc felfigyel egy-egy olyan élelmiszerre, amely amellett, hogy növényi alapú, magas fehérje-, rost- és vitamintartalma miatt számos pozitív élettani hatása van.

A közelmúltban ilyen újonnan felfedezett étel volt a kinoa, amely kiemelkedő arányban tartalmaz vitaminokat, köztük B-vitaminokat, valamint magnézium-, mangán-, folát-, cink- és réztartalma is magas, illetve aminosavakban is gazdag. Mindezzel hatékonyan táplálja bőrünk egészségét, magas fehérje-tartalmáról nem is beszélve: mint azt korábban röviden mi is megírtuk, a kinoa gazdagabb fehérjében, mint a gabonafélék, egy csésze főtt rizsparéj például 8 gramm fehérjét tartalmaz.

Foszfortartalmának köszönhetően aktívan részt vesz a szénhidrátok lebontásában, saját szénhidráttartalma alacsony, cinktartalma révén pedig megfelelő szinten tartja a vércukrot, ebből kifolyólag remek inzulinszabályozó. Segítségével megakadályozható a 2-es típusú cukorbetegség. „A kinoa fogyasztása étrendünkben a gyakran fogyasztott gabonafélék helyettesítőjeként előnyös a glükózcsúcsok szabályozásában, és segíthet az anyagcsere-betegségek megelőzésében” – hívta fel a figyelmet dr. Diana Díaz Rizzolo, a spanyol Universitat Oberta Catalunya professzora. Hozzátette: a kinoa gluténmentes, így nemcsak a cukorbetegek, hanem az ételérzékenyek, valamint egyéb emésztési problémával küzdő betegek is bátran fogyaszthatják.

A zöldségféle kiváló alternatívája lehet a magyar konyha jellemző köreteinek.

Az emésztőrendszerünknek azzal is kedvez, hogy a benne található magas kalciummennyiség aktiválja testünk emésztőenzimjeit, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, illetve magas rosttartalma, valamint lassan felszívódó szénhidrát-molekulái kedvező hatással lehetnek a hasfájással, krónikus bélgyulladással küzdő emberek állapotára.

A rák ellen is hatásos

A Dívány.hu cikke szerint flavonoidtartalma miatt a kinoát rákellenes csodaszerként is ismerik. A flavonoidok olyan, a növényvilágban jelen lévő vegyületcsoportot alkotnak, amely a legtöbb gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Segítségükkel felturbózhatjuk immunrendszerünket és csökkenthetjük sejtjeink sérülékenységét.

Köretként vagy salátának

Semleges íze miatt a kinoa, más néven rizsparéj kiváló kiegészítője lehet mindannak, amit fogyasztunk. Már egy kis maréknyi is segíthet a nehezebben feldolgozható élelmiszerek megemésztésében. Ízvilága egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy salátába vagy köretbe keverve fogyasszuk, vagy éppen a reggeli menünket turbózzuk fel vele.

(Borítókép: Egy tál kinoa. Fotó: Getty Images)