Minden harmadik magyar követ valamilyen speciális, például vegetáriánus, tej- vagy gluténmentes étrendet, a nagy többség pedig egyre inkább tisztában van azzal, hogy az érintettek nem divatból, hanem egészségügyi okokból választják a mentes ételeket.

Honfitársaink túlnyomó többsége egyértelműen a hagyományos étkezést részesíti előnyben, hiszen tízből hét magyar nem követ semmilyen speciális étrendet – derül ki egy országos kutatásból. Az eredmények alapján laktóz- vagy tejmentesen csupán a megkérdezettek 5 százaléka, gluténmentesen pedig 3 százaléka étkezik, és ugyanennyien vallották magukat vegetáriánusnak vagy vegánnak. Érdekesség, hogy kétszer annyi nő étkezik laktóz- vagy tejmentesen, mint férfi.

Egészségesebben, karcsúbban

Azok, akik speciális diétát követnek, változatos okokból teszik ezt. Tízből négyen azért, mert egészségesebben szeretnének élni, de hasonló nagyságú azok tábora is, akik ételallergia vagy érzékenység miatt váltottak étrendet. Utóbbinál is jelentős a nemek közötti differencia, ugyanis másfélszer több nő érintett, mint férfi.

A megkérdezettek negyede fogyni is szeretne, minden ötödik a környezeti lábnyomát szeretné csökkenteni a megfelelő élelmiszerek kiválasztásával, tizedük pedig az állatjóléti szempontokat tartja szem előtt.

A fogyasztók változatos okokból keresik azokat a termékeket, amelyek egyrészt növényi alapúak, másrészt az étel-intoleranciával élők számára is biztonsággal fogyaszthatók.

Népszerűek például a növényi sajtalternatívák, amelyek nem tartalmaznak tejet, tartósítószert, laktózt, glutént, dióféléket és szóját sem, így számos speciális étrendbe beilleszthetők. A termékek vegánok, de mindenkinek szólnak, köztük azoknak is, akik aggódnak a hús- és tejtermékek környezetre gyakorolt hatása miatt, vagy egészségügyi megfontolásból igyekeznek csökkenteni étrendjükben az állati eredetű élelmiszerek arányát” – mondta Vincze Renáta, az Upfield regionális marketingigazgatója.

Nyitottság a speciális étrendek felé

A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, a hazai fogyasztók egyre kevesebb előítélettel és egyre nagyobb tudással rendelkeznek arról, hogy az érintettek miért választják a glutén- vagy laktózmentes ételeket. A megkérdezettek 80 százaléka vélekedett úgy, hogy főként vagy inkább egészségügyi okokból döntenek így az érintettek, és csak a fennmaradó 20 százalék szerint van szó pusztán divatról. Itt egyébként jelentősek a nemek közötti különbségek, mivel kétszer annyi férfi szerint van szó divatozásról, mint ahány nő jelölte ezt a választ.

A speciális étrendet követők elfogadottsága mégis felemás képet mutat. A megkérdezettek kétharmada szerint a közeli családtagok vagy a partner számít a leginkább elfogadónak, a válaszadók közel fele pedig a barátokat sorolta ide.

Bővül a választék

A glutén-, tej- vagy laktózmentes, illetve vegán/növényi alapú ételek elérhetősége terén egyértelműen a boltok választékát találták a legjobbnak a megkérdezettek, míg az éttermek és ételházhozszállítók kínálatával csak kevesen elégedettek.

Vincze Renáta szerint a bővülő választék nagy mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy többen térjenek rá a különleges étkezésre. A legújabb termékek a piacon nem csupán a vegán fogyasztóknak kínálnak alternatívát, hanem mindenkinek, aki színesítené étrendjét, csökkentené az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, de nem szeretne lemondani például a sajtos ételek élményéről.

(Borítókép: Diéta. Fotó: Getty Images)