Kellemes fáradtság vagy boldogság: általában ezeket érezzük szexuális aktust követően, vagy éppen egyszerre a kettőt, és boldogan merülünk mély álomba egy esti menet után. Előfordul azonban, hogy valakiben szomorúság, lehangoltság érzése lesz úrrá, ennek a hivatalos neve posztkoitális diszfória. Cikkünkben választ kaphat, milyen okból jelentkhezhetnek negatív érzések egy-egy együttlétet követően.

Alkalmanként bárkivel megeshet, hogy szomorúságot, lehangoltságot érez egy intim együttlétet követően. A gond akkor van, ha ez rendszeressé válik. Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérni.

„A posztkoitális diszfória (PCD) alapvetően minden olyan negatív érzést jelent, amelyre általában nem számítunk szexuális aktus után. Ez lehet szomorúság, szorongás, vagy harag is. Az egyik elmélet szerint a lehangoltság érzése a hormonokkal van összefüggésben, ugyanis míg a szex során tetőznek a hormonális, fiziológiai és érzelmi folyamatok, ennek végeszakadtával a testnek vissza kell térnie az alapállapotába. Ez az esés könnyen kiválthat diszfóriát” – idézi dr. Gail Saltz New York-i pszichiáter és dr. Daniel Sher klinikai pszichológus és online szexterapeuta szavait a Healthline cikke nyomán a HáziPatika.com.

A szakember szerint a PCD oka a neveltetés is lehet, ami miatt valaki bűntudatot érezhet, ha megéli a szexualitását. Az is elképzelhető, hogy valaki sem fizikailag, sem érzelmileg nem áll készen a szexre. „A bűntudat vagy a magány érzése azért is lehet, mert az embernek nincs elég mély kötődése a partnerével. Ez többnyire az egyéjszakás kalandok után jellemző. A másik véglet esetében, amikor már mély, összetett kapcsolatról van szó, szintén előfordulhat, hogy az aktus után szomorú az egyik fél. Lehet, hogy valaki haragszik vagy neheztel a partnerére, és ezek az érzések a szex után lehangoltságot, feszültséget okoznak” – mutatott rá a további lehetséges okokra dr. Sher.

via GIPHY

Mindezen kívül a lehetséges okok közé tartozhat, ha valaki szexuális abúzus áldozata volt korábban, illetve önértékelési problémák is megbújhatnak a háttérben, ha valaki nem elégedett önmagával vagy szégyelli a testét. Az egyébként stresszes élethelyzet is okozhat szorongást, amiről a szex csak átmenetileg tereli el az adott illető figyelmét, ám az aktust követően ismét a hatalmába kerítheti őt a depresszió.

A PCD, legyen az oka a fentebb felsoroltak közül bármi, tarthat öt percig, de akár két órán keresztül is elhúzódhat. Járhat sírással, valamint az is megeshet, hogy ez rögtön az orgazmust követően történik meg. Egy 2020-as tanulmány szerint nemcsak közösülés után, hanem többféle szexuális aktivitás, például maszturbáció végeztével is jelentkezhet a posztkoitális diszfória ugyanúgy férfiaknál, mint nőknél.

(Borítókép: Szomorú férfi aktus után. Illusztráció: Getty Images)