Ez a bizonyos fehérje testünk legfontosabb építőköve. Hiánya nemcsak ráncokat, de fájdalmakat is okozhat, pótlásával azonban a tömegnövelés is gyerekjáték.

A kollagén a bőrben, a csontokban, az izmokban, a szalagokban, az ízületekben, de még az inakban is megtalálható építőköve a testünknek. Nevét egy görög szóból kapta, amelynek jelentése: ragasztó.

A kollagén, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Főként glicin, prolin, alanin és hidroxiprolin alkotja. Bár ezeket az aminosavakat igyekszik a szervezetünk előállítani, bizonyos esetekben többre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. Ilyen az öregedés vagy a sérült szövetek helyreállítása.

A csökkenő kollagén termelődést elsősorban a bőrön vehetjük észre a megjelenő ráncok formájában, de a töredezett haj, a repedezett körmök is árulkodó jelnek tekinthetők. Negyvenéves korra körülbelül 25 százalékkal, 60 éves kor felett, akár 50 százalékkal is csökkenhet a kollagén mennyisége a szervezetben. A 2-es típusú, azaz a porcokban, ízületekben található kollagén hiányát sokunk észre sem veszi, hiszen kevésbé látványos tünetekkel jár, ugyanakkor sok kellemetlenséget tud okozni.

A kollagénfogyasztás...

  • Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt.
  • Erősíti a csontokat és az ízületeket.
  • Fokozza a teljesítményt és az izomépítést.
  • Lerövidíti a gyógyulás folyamatát.
  • Támogatja az emésztést.

Tudta?

A dohányzás, a sok cukorfogyasztás és a napozás mind-mind csökkenti szervezetünk kollagén-szintjét, ami öregedő bőrhöz és ízületi fájdalmakhoz vezethet.

(Myprotein.hu)

(Borítókép: Férfi edzés közben. Illusztráció: Getty Images)