Az alacsony tesztoszteron-szint tünetei messze túlmutatnak az edzőteremben és a hálószobában kialakulható problémákon.

A tesztoszteron egy rendkívül fontos hormon az izomépítésben és a szexuális vágy növelésében. Ezenkívül elengedhetetlen a csonttömeg fenntartásához, a vörösvértestek termelődéséhez és más testi funkciókhoz. A hormon receptorai valójában az egész szervezetben léteznek, az agytól kezdve a csontokon át egészen az erekig.

Tehát ha alacsony a tesztoszteron-szintje, amelyet alacsony T-nek is neveznek, akkor ennek az egészségügyi következményei messze túlmutatnak az edzőtermi és a hálószobai teljesítményre gyakorolt hatáson

– mondta Bradley Anawalt, az UW Medicine endokrinológusa, és az Endokrin Társaság szóvivője.

Természetes folyamat a férfiak esetében, hogy a kor előrehaladtával csökken a tesztoszteron-szintjük, azonban sokan már a húszas, harmincas éveikben megtapasztalják a hormon csökkenését, ami problémás egészségügyi állapothoz vezethet.

A szakértő szerint az alacsony tesztoszteron-szintű férfiak általában nem az összes tünetét érzékelik a hormon hiánynak, hiszen az megnyilvánulhat fizikai, kognitív és szexuális módon is. Pontosan ezért fontos, hogy ha észrevesszük magunkon a tüneteket, minél hamarabb forduljunk vele orvoshoz és kérjünk vérvizsgálatot. Ha bebizonyosodik, hogy alacsony a tesztoszteron-szintünk, akkor sem kell megijednünk, ugyanis számos egészségügyi mellékhatás visszafordítható, vagy legalábbis csökkenthető megfelelő tesztoszteron-terápiával.

Alacsony libidó

Az egyik leghamarabb észrevehető tünet az alacsony libidó

– hívta fel a figyelmet Philip Werthman, M.D. urológus. Szinte minden beteg, aki gyaníthatóan alacsony tesztoszteron értékkel érkezik az orvos rendelőjébe, panaszkodik a szexuális étvágy hiányáról. Amellett, hogy kevesebbszer kívánják az intim együttlétet, kevesebbszer is fantáziálnak.

Összezsugorodnak az izmok

„A bőséges tesztoszteron izomépítő állapotba hozza a szervezetet azáltal, hogy segíti a testet a fehérjék előállításában és annak beépülésében.

Amikor a tesztoszteron-szint csökken, a test lebontja az izomszövetet, ahelyett, hogy felépítené azokat

– mondja Dr. Werthman. Eleinte azt veheti észre, hogy nehezebb annyi súlyt nyomni az edzőteremben, mint korábban. Néhány hét után pedig az alacsony tesztoszteron-szint miatt izomtömeg vesztésre számíthat. Egy japán tanulmányban az alacsony tesztoszteron-szinttel rendelkező férfiaknál kétszer-háromszor nagyobb volt az izomvesztés kockázata az öregedés során, mint a normál szinttel rendelkezőknél.

Megromlik az emlékezet

Dr. Werthman szerint gyakran fordulnak elő problémák a gondolkodással és a memóriával az alacsony T-vel rendelkező férfiaknál. Az amigdala mellett az agy memória és figyelem szempontjából fontos területei tesztoszteron-receptorokkal is rendelkeznek. Ha nem áll rendelkezésre elegendő hormon ezeknek a receptoroknak, előfordulhat, hogy az agysejtek nem tudnak megfelelően működni.

Tartós hangulatváltozás

Az alacsony tesztoszteron-szint néhány mellékhatása, mint a libidó csökkenése vagy a súlygyarapodás végül depresszióhoz is vezethet, hiszen ezek a problémák az élet más területeire is kihatnak. Arra is van bizonyíték, hogy az alacsony tesztoszteron-szint közvetlen hatással van a hangulatra. A depressziós állapotért feltehetőleg az agyi területeken a hangulathoz kapcsolódó üres tesztoszteron-receptorok felelősek.

Sőt, az olyan hangulati rendellenességek, mint a depresszió vagy a szorongás, zavaró ciklust indíthatnak el: a depresszió elnyomhatja a herék tesztoszteron-termelő képességét, rontva a problémát

– jegyezte meg S. Adam Ramin, M.D., urológiai sebész.

Elgyengülnek a csontok

„A csont valójában élő szövet, folyamatosan lebomlik és újraépül. Amikor a tesztoszteron-szint csökken, a csont gyorsabban bomlik le, mint ahogyan a szervezet képes lenne azt felépíteni.

Ennek eredményeként nagyobb a kockázata az alacsony csontsűrűségnek, a csontritkulásnak és a töréseknek is

– mondta dr. Ramin. Hozzátette: ha még az izomtömeg is csökken, rendkívül fájdalmas lehet ez az állapot.

Kihullhat a haja

Ahogy a test öregszik, egyre vékonyabb és egyre kevesebb a hajunk. Ha egy férfinak alacsony a T-értéke, akkor a test- és az arcszőrzetét is elveszítheti. Ezt a folyamatot akkor is észreveheti, ha már a szakálla nem nő olyan gyorsan és nem kell olyan gyakran borotválkoznia. A tesztoszteron kulcsfontosságú hormon az arc- és testszőrzet növekedésében, így ha a hormon szintje alacsony, az zavarja a hajnövekedési folyamatot.

(MensHealth)

(Borítókép: Gondokozó férfi. Illusztráció: Getty Images)