Félbeharapjuk, elvágjuk, széttörjük: akár egy fájdalomcsillapítóról, akár másféle készítményről van szó, nem egyszer előfordul, hogy nem érezzük szükségét az egész pirulát bevenni, így valamilyen módon kettéválasztjuk azt. Az orvosok figyelmeztetnek: ennek komoly kockázatai lehetnek, ugyanis csak azokat a gyógyszereket lehet bizonsággal elfelezni, amelyeket kifejezetten úgy gyártanak.

Bizonyos tabletták közepén felfedezhetünk egy bemélyedést, amelynek mentén könnyen kettéválasztható a gyógyszer. Mielőtt azonban széttörnénk, jobb ha kikérjük az orvosunk tanácsát, valamint beszerzünk egy tablettavágót vagy gyógyszerfelezőt. Ez utóbbi termékek pontosabb felosztást tesznek lehetővé, így biztosak lehetünk benne, hogy a gyógyszer hatóanyagának is csak a fele jut a szervezetünkbe. A készülékek használatakor mindenképpen ügyeljünk a tisztaságra: előtte és utána is mossunk kezet, majd tisztítsuk meg a tablettavágót. Amely tablettákon nincs válaszvonal, azokkal jobb nem is próbálkozni. Ezek a következők lehetnek:

Elnyújtott hatóanyag-leadású tabletták

Ha félbevágunk egy ilyen gyógyszert, az nem tudja betölteni a funkcióját, hiszen a hatóanyaga így nem késleltetve, hanem egyszerre fog felszívódni, ami komoly kockázatokkal jár.

Folyadékkal vagy gyöngyökkel töltött kapszulák

Bizonyos gyógyszerek nem véletlenül kaphatók kapszula formájában: ezeket is egészben kell lenyelni. Feldarabolásukkal azért sem érdemes próbálkozni, mert folyékony tartalmuk miatt lehetetlen tartani az ajánlott adagolást.

Apró és/vagy aszimmetrikus tabletták

Miután ezeket képtelenség szabályosan félbetörni, így nem lehet felmérni, hogy a letört gyógyszerdarabkák mennyi hatóanyagot tartalmaznak.

Mivel nem egyszer előfordul, hogy a tabletták széttörésére azért van szükség, mert valakinek az adott gyógyszer hatóanyag-tartalmánál kevesebbre van szüksége és nem csak spórolni szeretne vele, még inkább szükséges odafigyelni a pontos felezésre. Mielőtt elbagatellizálnánk a helyzetet, érdemes egy pillantást vetnünk arra a kutatási eredményre, amelyből kiderül, hogy valójában mennyire nehéz precízen kettéválasztani a tablettákat.

A kísérletben 94 önkéntest kértek fel a tudósok 10 darab 25 mg-os hidroklorotiazid tabletta szétválasztására. A felosztott tabletták 41 százaléka 10 százalékkal, 12 százaléka pedig 20 százalékkal tért el a kívánt súlytól.

Az orvosok szerint az így keletkező adagolási hibák mindkét oldalról veszélyesek lehetnek. Ha a gyógyszerből túl nagy darabot törünk le, az túladagoláshoz vezethet, ha pedig túl kicsit, akkor előfordulhat, hogy hatástalan marad.

Ha mindenképpen el kell feleznünk egy pirulát, a helyes szétválasztási módszeren túl arra is érdemes ügyelnünk, hogy egyszerre csak egy tablettát vágjunk fel. Ha többet is feldarabolunk, az megnehezítheti a gyógyszer későbbi azonosítását, ráadásul így jobban ki van szolgáltatva az olyan káros hatásoknak, mint a hő, a páratartalom és a nedvesség, ami ronthatja a készítmény hatásfokát és élettartamát.

(Dívány)

(Borítókép: Férfi egy pirulával. Illusztráció: Getty Images)