Bár valójában a hüvelyesek rendjébe tartozó növény és leginkább a retekhez hasonlít, a jícamát mexikói krumplinak is nevezik, ugyanis földben termő gumóját fogyasztják, és hasonlóan a burgonyához, gyökerén kívül minden más része mérgező.

A Mexikóból származó gumós zöldség, eredeti nevén jícama egyelőre kevésbé elterjedt hazánkban, ám érdemes megfontolni a beszerzését és rendszeres használatát, ugyanis számos jótékony hatása van a szervezetre nézve. Bár mexikói krumplinak is nevezik, a burgonyával ellentétben nem hizlal. Alacsony kalóriatartalmához ráadásul magas rosttartalom párosul, így kiváló választás fogyókúra során.

Íze enyhén édes, állaga roppanós. Egy csészényi adag, vagyis nagyjából 130 gramm mindössze 49 kalóriát, 0,1 gramm zsírt, 2,3 gramm cukrot, ugyanakkor 6 gramm rostot tartalmaz. Emellett olyan vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mint például a C-vitamin, kálium, folát, vas, magnézium és kalcium.

Pozitív élettani hatásai között szerepel, hogy a benne lévő nagy mennyiségű rostnak és víznek köszönhetően fellazítja a vastagbél tartalmát, ezáltal segít megelőzni a székrekedést, illetve hosszabb időre eltelít az étkezések között, ami kifejezetten előnyös fogyókúra esetén. A magas rost- és alacsony cukortartalma révén glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Mi több, a rostok lassítják a glükóz emésztését, így a jícama a vércukorszint stabilizálásában is fontos szerepet játszhat.

Miután a mexikói krumpli inulinban is gazdag, így prebiotikus rostként táplálja a bélflórát és serkenti az emésztést, közvetett módon pedig a mentális egészségre is pozitív befolyással lehet.

A jícamában lévő antioxidánsok – a C-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin és a szelén – semlegesítik továbbá a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek gyulladást okoznak, és olyan krónikus betegségek forrásai lehetnek, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a rák. Az antioxidánsok emellett az immunrendszer működését is támogatják, védve a szervezetet a baktériumokkal, vírusokkal és fertőzésekkel szemben.

Csökkenti a koleszterinszintet

Fentebb felsorolt pozitív tulajdonságai mellett a jícama fogyasztásának további előnye, hogy a benne található rostok a koleszterinszintet is csökkentik, ezzel akadályozzák az artériák eltömődését és mérséklik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A szívre kálimtartalma is jótékony hatással van, hiszen az ásványi anyag köztudottan csökkenti a vérnyomást, illetve javítja a véráramlást.

(Dívány)

(Borítókép: Jícama. Fotó: Getty Images)