A magas vérnyomás megelőzésére, illetve csökkentésére is remek megoldás a rendszeres sportolás, nem mindegy azonban, hogy milyen mozgásformát választunk.

Ha magas vérnyomással küzdünk, a választott mozgásformától függetlenül fontos ügyelnünk arra, hogy edzés közben csak fokozatosan terheljük a testünket, illetve figyeljük annak jelzéseit. Bizonyos gyakorlatokkal nemcsak csökkenthetjük a vérnyomásunkat, de meg is előzhetjük a kóros állapotot.

Egy kutatás szerint a HIIT edzések például hatásosabbak a kevésbé intenzív mozgásformákhoz képest, mivel javítanak a nyugalmi pulzuson, ezáltal a vérnyomáson is, nem mellesleg remekül égetik a kalóriát és felpörgetik az anyagcserét. Ha valaki nincs formában vagy teljesen kezdő, akkor a HIIT edzés megkezdése előtt érdemes sétával vagy kocogással némi állóképességet szereznie.

A sétában a rendszeresség a lényeg, továbbá hogy időről időre növeljük a távot vagy a tempót.

Egy kutatás szerint azoknál, akik 6 éven át rendszeresen sétálnak, 7,2 százalékkal alacsonyabb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, ha pedig már eleve magas volt, akkor mérhetően csökken, akárcsak a koleszterinszint, valamint a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye – hívja fel a figyelmet a HáziPatika.

Az edzésprogramunkba úgynevezett izometriás gyakorlatokat is hasznos lehet beépíteni. Ez azt jelenti, hogy egy konkrét izomcsoport megdolgoztatására koncentrálunk egy statikus pozícióban. Ilyen például a planking, vagyis a hídtartás is. Bár ezekhez a gyakorlatokhoz nem kell mozogni, nagyon komolyan képesek edzeni az izmokat, fejleszteni az állóképességet, valamint a tanulmányok szerint a vérnyomás csökkentésében is hatékonyak.

Szintén nagyon jót tesz az úszás, amit kifejezetten ajánlanak azoknak, akiknek az ízületeivel is gondjaik vannak. Úszás közben a fittebbek HIIT jellegű edzéseket is végezhetnek, például úgy, hogy 30 másodpercnyi sprintelő úszást váltogatnak 8-10-15 alkalommal egymás után 1 percnyi kényelmes tempójú úszással.

A súlyzós, valamint saját testsúlyos edzések is lehetnek hatékonyak a vérnyomás csökkentésében. Ezek nemcsak az alacsonyabb vérnyomáshoz, hanem az izomnövekedéshez is hozzájárulnak, ami nagyon jót tesz az anyagcserének. Szakértők szerint nem érdemes nagy súlyokkal dolgozni, inkább végezzünk nagyobb ismétlésszámú gyakorlatokat, valamint figyeljünk rá, hogy súlyzózás közben soha ne tartsuk vissza a lélegzetünket.

(Borítókép: Vérnyomást és pulzust mérő okosóra egy férfi karján sportolás közben. Illusztráció: Getty Images)