Hajunk és fejbőrünk egészségének megőrzése a nyári időszakban is fontos. Noha a sapkák és kapucnik elhagyásával végre jobban szellőzhet a fejbőrünk, a kánikula beköszöntével a szélben szálló por az izzadtság miatt könnyen megtapadhat rajta, ezzel elzárva a pórusokat.

Hamarosan beindul a nyaralási szezon, sokan útra kelnek, hogy egy kellemes napsütötte strandon, hűsítő vízpartnál töltődjenek fel. A napsugarak hatására a bőrünkben termelődő jótékony D-vitamin mellett azonban veszélyek is leselkedhetnek ránk, ha nem figyelünk kellően oda bőrünk és hajunk védelmére.

Azt már több korábbi cikkben is hangsúlyoztuk, hogy a legalább 50 faktoros fényvédők és naptejek használata kiemelt fontos a nyári időszakban, azonban bőrünk mellett a hajunkat is érdemes óvnunk. A következő tippek megfogadásával tincsei ápoltak, selymesek és fényesek maradhat az év legforróbb időszakában is.

Gyakori hajmosás kímélő samponnal

A széllel szálló szennyeződés, por a melegben megizzadt fejbőrön könnyedén megtapad, az izzadságtól a hajszálak összeragadnak, ami miatt szükségessé válik a gyakoribb hajmosás. A nem megfelelő sampon használata ugyanakkor gyorsan kiszárítja a fejbőrt és a hajszálakat, ezért ilyenkor olyan kímélő terméket ajánlott választani, amely kifejezetten gyakori használatra való.

Hajápolók használata úszáskor

A vakáció során az úszás, pancsolás miatt többször éri víz a fejünket. A medence klóros vize és a tengerisó egyaránt gyengíti hajszálaink védelmét: sérülékennyé teszik és kiszárítják azt. Vizes kalandjaink alkalmával kiemelten figyeljünk a hajápolók rendszeres használatára. A sós és klóros vizet érdemes mártózás után tiszta csapvízzel leöblíteni, hogy minél rövidebb ideig álljon a hajszálainkon.

UV-védő készítmények alkalmazása

A nagy napsütésben az UV-sugárzás nemcsak a bőrünket, de a hajszálakat is károsítja, sérülékennyé és durva tapintásúvá teszi azokat. Mindezt elkerülendő, használjunk speciális UV-védő készítményeket, valamint napozás utáni hajpakolást. A minél nagyobb védelem érdekében ajánlott a kendő vagy kalap viselése is. 

Megfelelő hajformázási technológia választása

Nemcsak nyáron, hanem egész évben érdemes figyelnünk arra, hogyha hajunk formázásához valamilyen hősugárzó technológiát használunk, megfelelően válasszuk ki azt. A keratin technológia jó megoldás hajszálaink szépségének és egészségének megőrzésére. A hajsimító kerámia bevonatába impregnált keratinnak köszönhetően elkerülhető a szálak kiszáradása, töredezése.

Több készülék rendelkezik mandulaolajos technológiával is, amely a tápanyagokban gazdag anyag segítségével egészséges zsírokkal, rostokkal, vitaminokkal, fitokémiai és ásványi anyagokkal védelmezi hajkoronánkat. Az ionos technológia aktiválja továbbá a haj puhaságáért, selymességéért felelős negatív ionokat, amelyek befedik a hajat és optimális védelmet biztosítanak számára. Ez a fajta kondicionálás selymessé teszi a hajat, így könnyen fésülhetővé válik, emellett a negatív töltésű részecskék összetartják a hajszálakat, ezzel biztosítva a haj ragyogó fényét, a frizura rendezettségét.

„Ha gyakran utazunk, érdemes olyan megoldásokat választani, amelyek egyszerre több funkciót is képeset betölteni a meleglevegős szárítástól kezdve a fésülésen át a göndörítésig vagy éppen egyenesítésig, így helyet spórolhatunk és súlyfelesleget takaríthatunk meg” – javasolta a vakációra készülőknek Garai József, az Euronics háztartási kisgépek kategória beszerzési vezetője.

(Borítókép: Felnőtt férfi a tükör előtt. Illusztráció: Getty Images)