Ugyan évről évre egyre többen vágnak bele a klímavásárlásba, még mindig sok tévhit kering a légkondikról – sokan nem tudják, hova érdemes elhelyezni, vannak, akik egészségügyi kockázatot látnak benne, de a tisztítással és a karbantartással kapcsolatban is rengeteg a kérdőjel. A Hisense szakértői ezért összegyűjtötték a 4+1 leggyakoribb tévhitet, amelyet nemcsak megcáfolnak, de jótanácsokkal is kiegészítenek. Ha ezeket betartjuk, biztosan nem lövünk mellé, akár új készüléket veszünk, akár a meglévőt szeretnénk még sokáig életben tartani.

1. Káros az egészségre

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a klíma káros az emberi szervezetre. Cseh József, a Hisense szakértője szerint ez az állítás nem állja meg a helyét, ha rendszeresen és alaposan tisztítjuk a készülékeket. Mivel a klímák a használat során megszűrik a levegőt, aminek során kinyerik a baktériumokat és a szennyeződéseket, ezért kizárólag egy nem megfelelően tisztított készülék lehet káros az egészségre. Egyes modellek ma már képesek folyamatosan monitorozni az otthoni levegő minőségét, továbbá figyelik a szénmonoxid-szintet és mindössze 3 perc elegendő számukra, hogy szükség esetén a szabadból származó, szűrt levegőt fújjanak be, felfrissítve ezzel a lakást.

2. Az olcsóbb jobb

Az inflációt mindannyian érezzük a pénztárcánkon, mégsem érdemes spórolni a klímán. A szakértő szerint vásárlás előtt mindenképpen kérjük ki egy szakember véleményét, aki az igényeinknek legmegfelelőbb készüléket tudja ajánlani. A klímavásárlás hosszú távú befektetés, ugyanis a megfelelő karbantartás mellett akár 15-20 évig is kitűnően szolgálhatja kényelmünket, így az ára többszörösen megtérül. Fontos továbbá, hogy amennyiben télen és nyáron is szeretnénk használni a készüléket, évente legalább kétszer nézessük át hozzáértő szakemberrel.

3. A gatyánk is rámegy, ha fűtűnk vele

A legtöbbünknek automatikusan a hűtési funkció ugrik be, ha klímára gondolunk, pedig az újabb készülékek már fűtésre is alkalmasak. Elterjedt tévhit, hogy a klímával való fűtés rendívül magas összegű villanyszámlát eredményez, de az igazság az, hogy a légkondicionálók jóval energiahatékonyabbak is lehetnek, mint a hagyományos fűtőberendezések. Mindemellett okos funkcióik kényelmessé is teszik a használatukat: mobilalkalmazáson keresztül bárhonnan vezérelhetők és felügyelhetők, ráadásul hangvezérléssel egyszerűen be- és kikapcsolhatók.

4. „Nem számít, hogy hol helyezzük el!”

Nagyon is számít! A szakértő felhívja a figyelmet, hogy döntő fontosságú egy új légkondi vásárlásakor annak a helyiségnek a mérete, ahova el szeretnénk helyezni a készüléket. Ezen kívül a hőszigetelést, a nyílászárók minőségét, a tájolást, a lakásban élő személyek számát, illetve az egyéb hőforrásokat is figyelembe kell venni. Ezekhez célszerű tapasztalt, hivatalos klímás szakember segítségét kérni, aki egy helyszíni felmérés után pontos hőterhelés-számítást készít és annak megfelelően javasol készülék típusokat.

+1 „De hát olyan zajos…”

A klímaberendezések legelső verziói valóban nagy zajt csaptak, azonban a gyártók hamar felismerték ezt a problémát. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a ma gyártott modellek szinte alig hallhatóak és tökéletesen beleolvadnak a lakás természetes akusztikájába. Egy modern klíma zajszintje akár 20 decibel alá is csökkenhet, ami nagyjából az emberi suttogás értékének felel meg, így nem kell attól tartanunk, hogy a készülék megzavarja pihenésünket.

(Borítókép: Klíma. Illusztráció: mbbirdy/Getty)