A férfiak és a nők szinte minden téren különböznek, beleértve a tápanyagszükségletet is. Ahogyan a női testnek speciális igényei vannak terhesség alatt, úgy a férfiak számára kiemelten fontos az izomtömeg megőrzése és a nemre jellemző betegségek megelőzése. Mindezen felül van még számos más tényező, amely a férfi test megfelelő működéséhez szükséges. Mutatjuk, mely ételekből juthat hozzá hiánytalanul a szükséges nyomelemekhez!

Sovány vörös hús

A táplálkozási tanácsadók egyetértenek abban, hogy a vörös húsok, mint a marha vagy a sertés, tele vannak fehérjével, miközben csak kevés zsír akad bennük. A fehérjére főleg az izmok miatt érdemes rágyúrni, és eleget bevinni belőle a szervezetbe.

Banán

Gyorsan növeli az energiát és sok káliumot tartalmaz, amelyre az idegek és a vérnyomás szabályozásához (a magas vérnyomás a férfiakra sokkalta jobban jellemző – a szerk.) is szükség van. A káliumban és magnéziumban – melyet a banán szintén tartalmaz – gazdag étrend nagy segítséget nyújt a stroke megelőzéséhez. Remek B6-vitamin forrás és mint ilyen, a banán javítja az immunrendszer működését, elősegíti a vörösvérsejtek termelődését és támogatja a fehérje-anyagcserét.

Nem véletlen, hogy a sportolók is előszeretettel fogyasztják ezt a gyümölcsöt, amelyből mindennap ajánlott megenni egyet reggelire vagy edzés előtt.

Zsíros halak

Az omega-3 zsírsavak a legalapvetőbb tápanyagok közé tartoznak. Ezeknek legfőbb természetes forrásai a halak, mint a szardínia, a tonhal, a makréla, a laposhal vagy a lazac. Az omega-3 zsírsavak előnyösek a szív, a keringés, az immunrendszer számára, valamint csökkenti a férfiak egyik legnagyobb ellenségének számító prosztatarák kialakulásának esélyét. A halak ezenkívül D-vitamint is tartalmaznak, amelynek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe van. 

Paradicsomszósz

A legtöbb férfi odavan a paradicsomszószért. Lehet, tud valamit a testünk? A különféle ételekhez is használt alapanyag egyrészt gazdag antioxidánsokban és likopinban, ami véd a rák – többek között a prosztatarák – néhány fajtája ellen. Másrészt praktikus, hiszen valamennyi ételbe könnyedén becsempészhető a vitaminban gazdag paradicsomszósz.

Málna és áfonya

A bogyós gyümölcs ajándék a testnek mind mentálisan, mind fizikailag. Többek között fokozza az agy működését, és javítja a memóriát.

Ezért a feledékeny férfiaknak ajánlott rendszeresen adni az apró gyümölcsökből.

(Borítókép: Egy férfi válogat a zöldségek között. Illusztráció: Jonathan Kirn/Getty)