Fehér kenyér
Szinte mindenki tudja, hogy milyen, amikor 1-2 szelet fehér kenyér elfogyasztása után 1-2 órával megint elfog az éhségérzet. Ennek oka az élelmiszer alacsony rosttartalma, ugyanis a magasabb rosttartalmú ételek hosszabb időre teltségérzetet biztosítanak. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a szervezet acetátot termel a rostok emésztése során, amely az agyban elnyomja az éhségérzetet. Az alacsony rosttartalom egyben az is jelenti, hogy a fehér kenyér magas glikémiás indexű, azaz a szervezet gyorsan lebontja, így gyorsan megemeli a vércukorszintet, de utána újra le is viszi. A vércukorszint-ingadozás éhesebbé tesz, mint amilyen a kenyérevés előtt.
Ez a probléma könnyen orvosolható azzal, ha fehér kenyér helyett inkább a teljes kiőrlésű alternatívát választjuk. Ha mégis ragaszkodunk a fehér kenyérhez, akkor tegyünk rá diót, avokádót, amelyek jó irányba befolyásolják a glikémiás indexet.
Hasábburgonya
Amellett, hogy igazi kalóriabomba, még a tápértéke is alacsony. Mivel a sült burgonya rendkívül finom, így igen csábító étel, de nem valószínű, hogy jóllakunk tőle. A legrosszabb döntés, ha gyorsétteremben fogyasztjuk, hiszen ezeken a helyeken nagy eséllyel választunk valamilyen magas cukortartalmú szószt is hozzá, amely tele van ízfokozókkal, tartósítószerekkel és telített zsírokkal is.
Bő olaj helyett csak locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd fűszerezzük és süssük meg a sütőben.
Joghurt
Az alacsony zsírtartalmú joghurtok becsapósak lehetnek, főleg akkor, ha ízesítettet választunk. Ezek ugyanis többnyire hozzáadott cukrot és/vagy édesítőszereket tartalmaznak, hogy még ízesebbek, még finomabbak és így könnyebben eladhatók legyenek. A cukortól a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd lezuhan, fokozva az éhségérzetet.
Válasszunk inkább natúr joghurtot, olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ha szükséges, édesítsük magunknak bogyós gyümölcsökkel, dióval, mandulával, fahéjjal.
(Borítókép: Hamburger és hasábburgonya. Illusztráció: Getty Images)