Az elhízás szinte az egész világon népbetegségnek számít, és ezért nemcsak a genetika, hanem az életmódunk is nagyban felelőssé tehető. Alább összeszedtük, hogy milyen szokások járulnak hozzá leggyakrabban az elhízáshoz.

Túl gyorsan eszik

Nagyjából 20 percbe telik, amíg a gyomor közvetíti az agynak, hogy „tele a tank”. Ha valaki túl gyorsan eszik, akkor nagyon könnyen eshet abba a hibába, hogy a kelleténél több kalóriát fogyaszt el, ami pedig könnyen elhízást eredményezhet. A legjobb, ha mindig nyugodt körülmények között, komfortosan fogyasztja el az ételét. 

Túl sokat néz TV-t

Egy egyetemi tanulmány szerint azok a túlsúlyos résztvevők, akik 50%-kal csökkentették tévézési idejüket, átlagosan további 119 kalóriát égettek el naponta. Érdemes valamilyen tevékenységgel (főzés, mosás stb.) összekötni a tévézést, így nem „punnyad” annyit a kanapén.

Túl keveset alszik

Az alváshiány akkor is éhessé teszi az embert, ha amúgy tele a gyomra, mivel az alváshiány befolyásolja a kortizol szintet, ami nemcsak a hangulatunkra hat, hanem az éhségérzetünkre is. Ezenkívül a kevés alvás növeli a zsírraktározást a szervezetben, így lehetőleg minimum 7-8 órát aludjon éjszaka.

Kihagyja a reggelit

„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus” – szól a mondás. A reggeli a legfontosabb étkezés. Egy kiadós reggeli nemcsak jól indítja a lapot, de segít elkerülni azt is, hogy a nap folyamán több kalóriát fogyasszunk. Ennek az az oka, hogy a szervezet egy hosszabb böjt után felébred, és egyfajta energialöketet igényel, amit a reggeliből kellene megkapnia. Ha ez kimarad, akkor a következő étkezések során többszörösen fogja pótolni, ráadásul a szervezetet úgy fogja érzékelni, hogy éhezik ekkor, így tárolni kezdi az energiát.

Csökkentse a stresszt

Bár a stressz valamilyen szinten a mindennapi életünk része, nem szabad hagyni, hogy túlzott méreteket öltsön. A sok stressz gyakran a testsúlyon is meglátszik. Igaz, egyesek ilyenkor fogynak, ám sokan vannak, akik „stressz evésbe” menekülnek, ráadásul az ilyenkor magasabb kortizolszint segít a zsírpárnák felhalmozódásában.

Ha semmi sem segít

Ha változtat az életmódján, odafigyel az étkezésére és a rendszeres mozgásra is, mégsem képes elérni a kívánt eredményt, akkor érdemes hormonvizsgálatot végeztetnie, ugyanis több olyan endokrin betegség is van, melyek gátolják a fogyást és túlsúlyt eredményeznek. Szerencsére ezek nagy része könnyen gyógyítható, így a hormonzavar kezelésével a testsúly csökkenése is beindulhat.

(szimpatika.hu)

(Borítókép: Túlsúlyos férfi eszik. Illusztráció: Paul Harizan/Getty)