Összeszedtük a legkárosabb ételeket, azaz az egészséges fogak legnagyobb ellenségeit.

Cukorkák

A cukor és a cukorkák már önmagukban sem jelentenek jót a fogaknak, és minél ragacsosabb a cukorka, annál ártalmasabb. Ráragad a fogakra, illetve a fogak közé szorul, nehéz eltávolítani, és remek táptalajt nyújt a szájüregben fejlődő káros baktériumoknak. A kemény cukrokkal sem jobb a helyzet: mivel lassan olvadnak a szájban, még több időt hagynak az itt lévő baktériumoknak arra, hogy a segítségükkel káros savakat termeljenek. Ráadásul, ha rágjuk a kemény cukrot, még a fogzománcunkban is kárt tehetünk.

„Az a tény, hogy úgy tervezték őket, hogy hosszú ideig maradjanak a szájban, azt jelenti, hogy a cukor hosszabb ideig közvetlenül ki van téve a fogaknak, ami fogszuvasodást és fogszuvasodást okoz” – fogalmazott Dr. Sam Jethwa londoni fogorvos. 

Üdítők

Az üdítők általában tele vannak cukorral, ezért fogyasztásuk fogszuvasodáshoz vezethet, de a fogorvosok még a diétás változatot sem ajánlják, mert savtartalmuk miatt gyorsabban elhasználódhat a fogzománc. Ha nem tud üdítő nélkül élni, védekezés gyanánt annyit tehet, hogy szívószállal issza meg azt. Így elkerülheti, hogy a cukros, savas folyadék érintkezésbe kerüljön a fogsorával. (Ez a megoldás viszont környezetkárosító.)

„Ha valamilyen savas üdítőt fogyaszt, várjon 30 percet a fogmosással, különben csak bedörzsöli a savakat a fogakba, ami hozzájárul a zománc kopásához” – tanácsolják a fogorvosok.

Citrusfélék

A narancs, a grépfrút és a citrom tökéletes lehet reggelire vagy uzsonnára, de nagyon vigyázni kell velük, mert savas hatásúak. A citrusfélék nagyon táplálóak, és vitaminokban gazdagok, de ha túlzásba viszi a fogyasztásukat, cukor- és savtartalmuk miatt komoly pusztítást végezhetnek. Ez különösen igaz a grépfrútra, amelynek rendkívül alacsony a pH-értéke, vagyis erősen savas, ezért korrodálhatja a fogak felületét, csakúgy, mint az azt védő fogzománcot.

A megoldás:

Egyen citrusféléket, de utána öblítse ki a száját

– mondja dr. Nammy  Patel szakértő. 

Chips

Senki sem vádolja a burgonya chipset azzal, hogy egészséges élelmiszer, de ha megkívánja valaki, akkor semmi sem állítja meg, igaz? Valójában a fog részét képző plakkban lévő baktériumok a keményítő tartalmú ételeket (például a burgonyát) savakká bontják. Így a chips morzsák megtapadhatnak a fogak között így a fogaid még jobban ki vannak téve a savnak, ezáltal megnő a fogszuvasodás esélye.

+1: Kávé

A kávéfogyasztók számára van egy rossz hírünk. Ha valaki gyakran és sok kávét iszik, hogy attól elszíneződnek a fogai, annak nem csak esztétikai jellegű károkra kell számítania hosszú távon. Egy kutatás szerint ugyanis a fogakon lévő kávéfoltokba könnyebben maradnak meg a különféle ételrészecskék és baktériumok. 

(Borítókép: Egészségtelen fogak. Illusztráció: Yagi Studio/Getty)