Napközbeni fáradtság, reggeli szájszárazság: ez mind annak a jele, hogy nem megfelelő módon, nyitott szájjal lélegzik az éjszaka folyamán, aminek komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Éjszakánként 7-8 órát alszik, napközben mégis fáradtságot tapasztal, reggelente pedig szájszárazságra ébred? Ezek a tüneteket annak a jelei, hogy alvás közben a száján veszi a levegőt, ami hosszútávon komoly egészségügyi következményekkel járhat. Hogy ezeket a negatív élettani hatásokat jobban kivizsgálják, a Stanford Egyetem tudósai laboratóriumi körülmények között tíz napon át blokkolták egy kísérletben résztvevők éjszakai orrlégzését.

„Tudtuk, hogy az eredmény nem lesz pozitív, hiszen a szájon át történő légzés olyan káros hatásait, mint a fogágybetegségek vagy az anyagcsere-rendellenességek, tudományos bizonyítékok támasztják alá” – mondta a CNN-nek James Nestor, a Lélegzet – Egy elveszett tudás újrafelfedezése című könyv írója, a kutatás egyik résztvevője. Hozzátette: a meglepetést az okozta, hogy az említett negatív hatások rendkívül rövid időn belül megmutatkoztak.

A kísérlet során Nestor vérnyomása 13 ponttal emelkedett, így az író a magas vérnyomásos betegség első stádiumába került. Leesett a véroxigénszintje, pulzusszáma ingadozott, ami azt mutatta, hogy teste stresszes állapotba került. Éjszakánként horkolt és obstruktív alvási apnoé alakult ki nála.

A kutatást végző tudósok tehát megállapították, hogy az éjszakai szájon át történő légzés komoly kockázatot jelent az alvászavarok kialakulására nézve. Ezek mindegyike napközbeni fáradtsághoz vezet. Egyéb tünet lehet, ha valakinek éjszaka többször kell kimennie a mosdóba. A megszakított légzés ugyanis megterheli a szívet, aminek következtében olyan hormonok szabadulnak fel, melyek fokozzák a vizelet termelődését.

Miért alakul ki az éjszakai szájlégzés?

via GIPHY

A Femina cikke szerint a szájon át történő éjszakai légzés egyik leggyakoribb oka, hogy eldugul az orr, aminek hátterében általában allergia vagy orrsövényferdülés áll, de sok gyógyszer is hasonló mellékhatással jár. Ezeket a problémákat csak súlyosbítja a vízszintes testhelyzet.

„Fekvés közben az orrban lévő erek megtelnek vérrel, aminek következtében duzzanat és elzáródás alakulhat ki. Ha valaki nem tud könnyedén lélegezni orron át éjszaka, akkor automatikusan kinyitja a száját, hogy levegőt vehessen. Bár az ember azt hinné, hogy nyitott szájjal könnyebb lélegezni, valójában az állkapocs kinyitása a nyelv hátrafelé süllyedését okozza, ezáltal a légutak részben elzáródnak” – magyarázta dr. Steven Park, alvásgyógyászattal foglakozó sebész.

Így előzhető meg

Az éjszakai orrdugulás kockázatának csökkentése érdekében érdemes kerülni a lefekvés előtti étkezést. Ellenkező esetben a gyomornedv az orrba, orrmelléküregbe, fülbe vagy a szájba kerülhet, aminek következtében elzáródás, helyi gyulladás alakulhat ki.

Dr. Steven Park a sóoldatos orrspré használatát is javasolja a lefekvést megelőzően. Mivel a sós víz vizet von ki a nyálkahártyából, így csökkentheti a helyi duzzanatot, az orrdugulás kialakulását. Más vény nélkül kapható, úgynevezett dekongesztáns, vagyis nyálkahártya lohasztó orrsprék használata nem javasolt, hosszabb távon ugyanis hozzászokást eredményeznek.

Erős horkolás, légzéskimaradás esetén már alvási apnoéról van szó, ilyen esetben fontos, hogy felkeressen egy fül-orr-gégész vagy alvásspecialista szakorvost.

(Borítókép: Tátott szájjal alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)