Ugrásszerűen megnőtt a nemi úton terjedő fertőzések, azok között is a gonorrheások, vagy ahogy sokan ismerik, a tripperesek száma Nagy-Britanniában. A brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UKHSA) éves beszámolója szerint tavaly országszerte 82 ezer 592 kankó-fertőzést diagnosztizáltak, másfélszer többet mint 2021-ben.

Szinte minden nemi betegségnek az előfordulása megnőtt a tavalyi évben az azt megelőző 2021-hez képest. A trippert illetően a legaggasztóbbak a számok, ugyanis az UKHSA szerint 1918 óta, amikor ennek a nemi betegségnek a hivatalos nyilvántartása megkezdődött, soha egyetlen évben nem szűrtek ki ennyi új gonorrhoea-esetet Nagy-Britanniában.

Éves összevetésben 15,2 százalékkal nőtt tavaly az újonnan azonosított szifiliszfertőzések száma is, amely így elérte a 8692 betegszámot. Az egészségügyi hatóság adatai szerint 1948 óta nem diagnosztizáltak egy év alatt annyi új szifiliszes esetet, mint 2022-ben. A UKHSA kiemelte keddi tájékoztatásában, hogy a szexuális úton terjedő összes betegségfélét figyelembe véve tavaly naponta átlagosan több mint 400 ilyen esetet szűrtek ki a szigetországban.

Az ismertetés szerint továbbra is a 15-24 év közötti korosztály a legveszélyeztetettebb.

A hivatal a beszámolóban felhívásban kérte, hogy akik szexuális kapcsolatot létesítenek, használjanak óvszert és vessék alá magukat rendszeres szűrővizsgálatoknak, kortól és szexuális irányultságtól függetlenül. A hatóság hangsúlyozza, hogy a különböző STD-tesztelések Nagy-Britanniában ingyenesek és titkosak. Ezeket akkor is fontos elvégeztetni, hogyha nem észlelkünk magunkon tüneteket. A HPV több, veszélyes fajtája például tünetmentes, ugyanakkor rákos elváltozást okozhat mint a nőknél, mind férfiaknál egyaránt.

Könnyen gyógyíthatók

Bár napjainkban is akad gyógyíthatatlan, ám gyógyszeresen jól kezelhető nemi úton terjedő fertőzés, mint a HIV, a legtöbb antibiotikummal gyógyítható, illetve a vírusok ellen védőoltás áll rendelkezésre.

A kezeletlen fertőzéseknek ugyanakkor sok esetben súlyos egészségi következményei lehetnek: a nem kezelt szifiliszes fertőződés például visszafordíthatatlan és potenciálisan életveszélyes agyi, kardiológiai és idegrendszeri szövődményeket okozhat.

A UKHSA hangsúlyozza azt is, hogy a gonorrhoea egyre inkább ellenálló az antibiotikumokkal szemben, és fennáll annak a kockázata, hogy a jövőben kezelhetetlenné válik, ezért létfontosságú a fertőződés korai kiszűrése a kórokozó továbbterjedésének megakadályozása érdekében. 

Magyarországon sem jobb a helyzet

Hazánkban is egyre jobban terjednek a különböző nemi betegségek szexuális orientációtól függetlenül. Bár hivatalos adatot erre vonatkozóan rég nem találni, Magyarországon például a HIV-fertőzöttek száma is évről-évre növekszik a prevenciós oktatás és kampányok hiánya miatt.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egymással háttal ülő pár. Illusztráció: Getty Images)