Nagy bajban lehet az Északi-sarkvidék, ha igaznak bizonyulnak az előrejelzések.

Korábban azt prognosztizálták, hogy 2040-re lehet jégmentes a nyár az Északi-sarkvidéken, a legújabb kutatások szerint viszont már egy évtizeddel korábban, a 2030-as években bekövetkezhet mindez, még abban az esetben is, ha sikerül alacsony szinten tartani a globális szén-dioxid-kibocsátást.

„Az eredmények azt mutatják, hogy – a kibocsátásra vonatkozó forgatókönyvektől függetlenül – az első jégmentes szeptember már a 2030-2050-es években bekövetkezik”

– számolt be a Pohang Egyetemen dolgozó dél-koreai kutató, Min Szung Ki és csapata. A Nature Communications című szaklap arról is hírt adott, hogy az arktiszi tengeri jég mennyisége az elmúlt években folyamatosan csökkent, és ez a tendencia folytatódni látszik.

A tanulmány megállapítja: bár az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint az Északi-sark vidéke legkorábban az évszázad közepe táján válhat jégmentessé a szeptemberi időszakban, Min és csapata szerint a kibocsátási szinttől függetlenül már a következő egy-két évtizedben bekövetkezhet ez a példátlan helyzet az Északi-sarkvidéken. Hozzátették: a szezonális jégmentesség az Arktiszon túl is hatással lenne az emberi társadalmakra és az ökoszisztémákra.

A kutatók szerint a legfontosabb jelenleg az, hogy úgy készüljünk és tervezzünk, hogy erre már akár tíz éven belül is sor kerülhet. 

(Portfolio)

(Borítókép: Jegesmedve egy úszó jégdarabon az Északi-sarkon. Illusztráció: NiseriN/Getty)