A szexrobotok piaca robbanásszerűen növekszik, új társadalmi és etikai kérdéseket vet fel. Míg egyesek szerint a szexrobotok forradalmasíthatják az intimitást, mások attól tartanak, hogy ez az új technológia alááshatja az emberi kapcsolatokat.

Ezelőtt sohasem voltunk még ilyen közel ahhoz, hogy a robotika, azzal együtt pedig a mesterséges intelligencia a mindennapjaink részét képezze. A ChatGPT berobbanásával nem is annyira régen láthattuk, hogy mennyi adatot képes pillanatok alatt feldolgozni az MI magánszemélyek számára, ugyanakkor a technológiát cégek korábban is alkalmazták már. A hongkongi Hanson Robotics cég által alkotott Sophia, avagy a világ első robotállampolgára például képes emberi gesztusokat és arckifejezéseket utánozni, nem mellesleg jogi státusszal is rendelkezik. Némiképp groteszk, hogy miközben Sophiát jogokkal ruházták fel, addig más robotokat tömegével terveznek kizárólag szexuális szolgáltatásokra. Vajon jól van ez így? Nem vitás, hogy a kérdés olyan etikai és jogi kihívásokat vet fel, amelyeket a társadalomnak még nem sikerült megoldania.

Dinamikusan növekvő piac

Az Allied Market Research szerint a globális szexuális wellness piacon a szexrobotok értékesítése 2023-ra várhatóan eléri a 10 billió 322 milliárd forintot. Ez a növekedés részben a szexrobotok egyre szélesedő palettájának köszönhető. Úgy tűnik, hogy a gyártók nem csupán a női robotbabák piacát célozták meg, hanem a férfi modellekre való igényt is feltérképezték.

Férfiak előnyben

A Las Vegas-i Realbotix cég Henrynek nevezett férfi robot szexbabája ugyan még fejlesztés alatt áll, de várhatóan 4 millió forint körüli összegbe fog kerülni attól függően, hogy az ügyfelek milyen speciális testreszabásokat igényelnek majd. Henry, aki brit akcentussal fog beszélni, 38 kilót nyom majd és 182 centi magas lesz.

A Realbotix mellett más cégek is jelentős előrelépéseket tettek a szexrobotok fejlesztésében. A kanadai Brit Kolumbiában székelő Lilium Robotics például két modellt kínál: a Standard Lily 150 centi magas, 10 kiló és 4 órás akkumulátor-élettartammal rendelkezik, becsült ára körülbelül 688 ezer forint. A kisebbik „macskalány robot” modell mindössze 100 centi magas, 5 kiló, ára pedig nagyjából 344 ezer forint körül mozog.

Veszélybe kerülhetnek-e az emberi kapcsolatok?

Bár a fentebb említett és azokhoz hasonló fejlesztések mind hozzájárulnak a szexrobotok piacának felfutásához, nem mindenki látja pozitívan ezt a trendet. Sokan úgy gondolják, hogy ezek a robotok veszélyeztethetik az emberi kapcsolatokat és alááshatják az évezredek óta fennálló intimitás alapelveit. A kérdés tehát az, hogy vajon az emberi kapcsolatok sérülnek-e, ha a robotok veszik át a szexben a valódi társ szerepét, illetve még égetőbb talány, hogyha a jövőben robotokkal bújunk majd ágyba, az mennyire lesz addiktív, és abból kifolyólag milyen hatással lesz ez az új szexuális szokás az emberi populációra?

Jogi viták új frontvonala

A szexrobotok léte éles ellentétbe kerül a már említett, mesterséges intelligenciával ellátott robot, Sophia létezésével, aki emberi jogokkal rendelkezik, valamint képes alapvető –természetesen előre betáplált – érzelmeket kifejezni és megérteni. Ha egy robot, mint Sophia, emberi jogokat kaphat, akkor mi történik a szexrobotokkal? Képesek lesznek-e ugyanezeket a jogokat megszerezni? Vagy eszközként kezeljük őket, amelyeket az emberiség saját élvezetére használ? Vajon hol vannak az etikai határok?

Bár ezek a kérdések elsőre elvontnak tűnhetnek, feltehetően egyre nagyobb hangsúlyt fognak kapni, ahogy a szexrobotok piaca növekszik és az emberek mindennapjaiban egyre inkább jelen lesznek. Egy dolog biztos: a jövő itt van, és a szexrobotokkal kapcsolatos viták csak növekedni fognak. A társadalomnak el kell döntenie, milyen határokat akar szabni a technológiának, valamint hogy hol húzza meg a vonalat az ember és a robot közötti intimitás terén.

A szexrobotoknak is kellene jogokat kapniuk, mint Sophia robotnak, vagy csak Sophia számít kivételnek?

(Borítókép: Szexrobot. Fotó: Northfoto)