A vitaminok kapcsán, akárcsak a vényre kapható gyógyszerek esetében, ugyancsak ügyelnünk kell a naponta a szervezetbe bevihető dózisokra. Ha túllépjük az ajánlott fogyasztási mennyiséget, komoly problémákkal nézhetünk szembe.

Az egészséges életmódot folytatók körében napi rutinnak számít, hogy a reggeleket vitaminkoktélokkal kezdik. Ahhoz azonban, hogy a készítményekkel elérjük a kívánt hatást, oda kell figyelnünk arra, hogy az ajánlott napi mennyiséget ne lépjük túl. Ha hosszútávon mégis úgy döntünk, hogy saját megfontolásból – orvossal való konzultálás nélkül – megemeljük a napi adagot, egyes vitaminok esetében komoly egészségügyi kockázatokkal szembesülhetünk.

Ilyen étrendkiegészítő például a vízben oldódó B3-vitamin, amely főleg a szöveti, úgynevezett oxido-redukatív folyamatokban vesz részt. Szükséges továbbá a szénhidrát-, a fehérje-, illetve a zsíranyagcseréhez, valamint hasznos lehet a szív egészségének megőrzése szempontjából és a magas koleszterinszint ellen. A B3-vitamin, más néven niacin megtalálható a húsokban, a vesében, a májban, az élesztőben, a halban, a tojásban, a barna kenyérben, valamint a szárazhüvelyesekben.

Egy átlagos felnőtt számára a napi ajánlott mennyiség 15-18 mg, ennél nagyobb dózis hosszútávon való fogyasztása már mérgező lehet az emberi szervezet számára.

Egy tanulmány során szakemberek egy 61 éves férfit vizsgáltak, aki hirtelen látásvesztésre panaszkodott. Az első szemvizsgálat során megállapították, hogy gyakorlatilag vak volt. A beteg elmondta az orvosoknak a kórtörténetét, valamint tájékoztatta őket a magas koleszterinszintjéről is.

Később elárulta, hogy utóbbi kezelésére önkényesen nagy mennyiségű niacint szedett, pontosabban 3-6 grammot naponta több hónapon keresztül.

Mint kiderült, a retinája a túl sok vitamintól erősen károsodott, ám amint abbahagyta a B-vitamin szedését, a látása helyreállt. A tanulmányból kiderült továbbá az is, hogy a nagy dózisú niacin fejfájást, szédülést, magas vércukorszintet, alacsony vérnyomást, hányingert és gyomorfájdalmat is okozhat, valamint hosszútávon izomkárosodáshoz, gyomorfekélyhez és májkárosodáshoz vezethet.

(femcafé)

(Borítókép: Vitaminok egy férfi szájában. Illusztráció: Getty Images)