A nyári hónapok esti és éjszakai óráit minden évben megkeserítik a vérszívók, amelyeknek a tömeges irtása rendre hagy némi kivetnivalót maga után. A különböző riasztó készülékek és vegyi termékek mellett természetes módon is tehetünk azért, hogy távol tartsuk magunktól a szúnyogokat, ugyanis néhány növényre kifejezetten érzékenyek ezek a rovarok.

Citromfű

A rovarriasztásra használt gyertyák és illatos karkötők egyik alapanyaga a citromfű. Ha néhány tövet elültetünk az udvarban, az erkélyen vagy a párkányon, garantáltan távol tarthatjuk lakásunktól a szúnyogokat.

Erőteljes citrom illata van, ezáltal elnyomja azt az illatot, amit a szúnyogok szeretnek

– hívta fel a figyelmet Bryan Clayton, a tájépítőket az egyesült államokbeli ügyfelekkel összekötő platform, a GreenPal vezérigazgatója. Amber Noyes, kertész és a Gardening Chores kertészeti szakportál szerkesztője hozzátette: bármilyen citromillatú növény jó választás lehet, hogy szúnyogmentessé tegyük otthonunkat.

Levendula

A levendulát annak linalol tartalma (a linalol egy természetes terpénalkohol, amely többek között a levendulaolajban és a muskotályzsálya-olajban fordul elő – a szerk.) és erőteljes illata miatt a szúnyogok nem bírják elviselni. Ha a növény leveleivel bedörzsöljük a csípést, enyhíthetjük a kiütések viszketését.

Mivel a levendulának sok napfényre van szüksége a növekedéshez, így körültekintően járjunk el, amikor elültetjük. Ha szép nagyra nőttek, nemcsak a csípésekre nyújtanak majd kiváló gyógyírt, de a szúnyogokat is elüldözik.

Macskamenta

Míg a macskákat vonzza, addig nepetalakton tartalma miatt a szúnyogokat távol tartja a macskamenta. A növényt kifejezetten könnyű termeszteni, illetve gondozni is.

„Nagyon mutatós, hamar szaporodik, szinte bármilyen talajtípusban megmarad, a napsütést, de a félárnyékot is kedveli” – mutatott rá Amber Noyes. Bryan Clayton kiemelte: a macskamenta-olajat, illetve a növény leveleit riasztó spray vagy bedörzsölő készítéséhez is használhatjuk.

Körömvirág

Piretrum-tartalma miatt a körömvirág egy természetes rovarirtó szer, amely távol tartja a szúnyogokat. Ültessük a növényt az ajtók, ablakok vagy kerti ülőhelyek közelébe, hogy amikor a szúnyogok megérzik az erőteljes illatot, elkerüljenek minket.

Menta

Akárcsak a macskamenta, úgy a hagyományos borsmenta is kiváló szúnyogriasztó. Legaktívabb összetevője a mentol, amely köztudottan elűzi és irtja a vérszívókat, illetve más kártevőket.

„A menta illata csodákat tesz a szúnyogok távoltartásában. Minden mentafajta jól működik, de én különösen szeretem az algériai mentát a fűszeres hatása miatt” – emelte ki Noyes, aki szerint a menta minden talajtípusban, valamint félárnyékos helyen is megmarad. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy rendkívül gyorsan képes szaporodni, ezért a növekedését kordában kell tartani.

(Twice)

(Borítókép: Szúnyog egy levélen. Illusztráció: Getty Images)