Minden kismama felteszi magának a kérdést: „Mi járhat a babám fejében, amikor rugdos, forog és belerúg a hasamba?". Nos, a tudomány most feltárja előttünk a méhen belüli élet rejtélyeit.

A híres mondás, miszerint „hibázva tanulunk", nemcsak a felnőtt életben érvényes, hanem a méhen belül is. A babák már az anyaméhben gyakorolják a sírást, hogy mire megszületnek, tökéletesen elsajátítsák a figyelemfelhívó képességet. 

A 24. hét után a sírást jelző mozgások közé tartozik a nyelv kinyújtása, az állkapocs tátogása, a nyelés és a száj mozgása

– magyarázta egy névtelenséget kérő szakértő. Hozzátette: nem kell aggódniuk a várandós kismamáknak, ugyanis a születendő gyermek ilyenkor nem szenved, csupán a való életben várható eseményekre készül fel.

Nem csak a sírás a születendő babák egyetlen készsége: a harmadik trimeszterben képesek ásítani, keresztbe tenni a karjaikat, mosolyogni és pislogni. Ha édesanyjuk finoman megérinti a pocakját, énekel és beszél a kicsihez, esetleg olvas neki, a baba ezekkel az apró gesztusokkal fejezi ki: örül annak, hogy figyelmet kap.

A legnagyobb meglepetés

A babák az anyjuk által elfogyasztott étel után nemcsak a tápanyagokat hasznosítják, hanem 14 hetes koruktól az ízeket is képesek érzékelni. Ízlelőbimbóik ugyan már 8 hetes korukban kialakulnak, de használni csak később lesznek képesek. A 32. és 36. hét közötti időszakra az alapvető mimikájuk is kialakul, ekkortól tudnak mosolyogni vagy szomorú arcot vágni, attól függően, mennyire ízletes számukra az étel.

A különféle ízek már ekkor befolyásolhatják a kicsik későbbi ételpreferenciáit. Ha például egy kismama a terhessége ideje alatt rendszeresen fogyaszt brokkolit, akkor feltehetően a baba nem fogja visszautasítani ezt az ételt a születése után.

(illatopositivo.club)

(Borítókép: Egy terhes nő a gyermekével. Illusztráció: Getty Images)