Az éjszakázók életmódjának és a foglalkozási veszélyeztetettség szerepének vizsgálata rámutat arra, hogy későn feküdni és korán kelni egészségügyi kockázatokkal járhat, valamint az éjjeli dolgozók életére is jelentős negatív hatással lehet a késői munkavégzés.

Sok szó esett már a későn fekvő és későn kelő éjjeli baglyok, illetve a korán ébredő és a reggeli órákban is aktív hajnali pacsirták életmódjának különbségeiről. Egy friss tanulmány eredménye szerint aki későn fekszik, hamarabb halhat meg, ennek ugyanakkor nem az alacsonyabb alvásmennyiség az oka – írja a CNN.

A Chronobiology International folyóiratban a napokban publikált kutatás egy 2002-es finn tanulmány folytatása volt. Ebben az új tanulmányban 1981 és 2018 között csaknem 24 ezer ikerpár életmódját és egészségi állapotát követték nyomon annak érdekében, hogy feltárják, a különböző életmód mennyire befolyásolhatja egy nagyrészt azonos genetikai háttérrel rendelkező ikerpár tagjainak életét, egészségét.

A kutatásban nagy figyelmet szenteltek az alvási szokásoknak. A tudósok többek között arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok mikor feküdtek le és mikor keltek. Az ikrek mindössze 10 százaléka nevezte magát egyértelműen éjjeli bagolynak, illetve 33 százalékuk azt mondta, hogy gyakran marad fent sokáig. Több mint 29 százalékuk egyértelműen pacsirta típus volt, további 27,7 százalék pedig úgy jellemezte magát, hogy hajlamosabb a korai kelésre.

Az évtizedekre visszanyúló tanulmányban azt vizsgálták, hogy az azóta elhunyt több ezer résztvevő milyen életmódot folytatott. 

Miután az adatokat az iskolai végzettséghez, az alkoholfogyasztáshoz, a dohányzáshoz, a testtömegindexhez és az alvás időtartamához igazították, a tanulmány megállapította, hogy az éjszakai baglyok korai halálozásának kockázata nagyjából 9 százalékkal magasabb volt a reggel aktív csoporthoz képest.

Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy az éjszakázók különösen veszélyeztetettek lehetnek, ha veszélyes foglalkozást folytatnak. Az éjszakai munka például a rendőrök, ápolók, tűzoltók vagy éjszakai sofőrök számára jelentős kockázatot jelenthet. Az éjszakai műszakok és az alvászavarok kombinációja megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklust és negatív hatással lehet az egészségre.

Az éjszakázók gyakran küzdenek alvászavarokkal, krónikus alváshiánnyal és az alvás minőségének romlásával. Ez a hosszú távú egészségügyi problémák, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatát növelheti.

„Régóta tudjuk, hogy az éjszakázók nagyobb valószínűséggel fogyasztanak rendszeresen alkoholt, dohánytermékeket és más, az egészségre káros anyagokat is. Az éjszakai munka és a tartósan kis mennyiségű vagy rossz minőségű alvás kombinációja súlyos hatással lehet az egészségre" – hívta fel a figyelmet dr. Bhanu Prakash, a Minnesota állambeli Mayo Klinika alvásgyógyászati központjának szomnológusa.

Az eredmények alapján világossá válik, hogy az éjszakázók életmódja, illetve a foglalkozásuk nagy hatással van az egészségükre. A szakemberek és a munkáltatók egyaránt fontosnak tartják a megfelelő alvás és az egészséges életmód támogatását az éjszakázók számára, hogy minimalizálják a kockázatokat és elősegítsék a hosszú távú jó egészségüket.

(Borítókép: Éjszaka ébren maradó ember. Illusztráció: Getty Images)